מאז שפתחתי בלוג נהייתי מודע לקהילת הבלוגים שמסביב, כמו שפעם תיארו לי את הנושא בנוגע לרכישת רכב חדש. מי שיש לו סובארו – בטוח שמסביב על הכביש הכל סובארו! כך אני פתאום רואה שיש המון בלוגים מסביב על אוטוסטראדת המידע, ושזה מה שמעניין את הגולשים.
אולי זה לא בדיוק כך, אבל אני רוצה להפנות את הזרקור הפעם אל הנושא המעניין של "מיתוג ערים ומדינות", שכמובן יש לו בלוג מרתק בדיוק בשם הזה, והוא רץ על הכביש כבר הרבה זמן.
הצצתי להם לכניסה ולחצר וראיתי שיש עולם אינסופי של ידע ותוכן בנושא הזה של המיתוג. לא סתם ערים ומדינות פונות לאנשי מקצוע שימתגו אותן. המיתוג, לפחות לדעת הממתגים (ובעלי הסובארו) עושה את העבודה, ומי שבחר מיתוג טוב יעלה בדירוג ויזכה להכנסות שמנות!
מסתבר, שכמו בכל נושא בעולם הקפיטליסטי בו אנו חיים, גם כאן ישנן רשימות דירוג הנערכות מדי שנה ואפשר לראות בהן מי עלה ומי ירד. ומי בחר מיתוג טוב שהקפיץ אותו עשרות שלבים בסולם וגם הביא לו הצלחה כלכלית. ישנם דירוגים לערים ויש דירוג למדינות ואפילו למדינות בתוך מדינות (כמו בארה"ב) והמאבק על המקומות הראשונים הוא לא רק עניין של יוקרה, אלא עניין כספי טהור (עד כמה שכסף יכול להיות טהור) – מי שימותג גבוה – ירוויח! הנה סלוגן מצויין(?) שאני נותן בחינם, ובטח כבר תפסו אותו.
דירוגי מותגי מדינות: מתוך הבלוג "מיתוג ערים ומדינות" (משמאל) ומאתר דה מרקר (מימין)
ומתוך בלוג המיתוג של איל צאום, שהוא "יועץ בכיר בתחום פיתוח עירוני ועיר חכמה, ומומחה למיתוג ערים", הבנתי שישראל די חלשה בנושא הזה של מיתוג, ביחס למדינות מתקדמות ומתוקנות (והרי אנחנו מחזיקים מעצמנו מתוקנים ומתקדמים, לפחות ביחס לשכנים).
אם ננסה לרגע להתייחס ברצינות לנושא (שהרי הוא באמת רציני) תוכלו לראות בבלוג של איל צאום את הפוסט המעניין מאד מלפני שבוע, על "מיתוג ישראל עובר איתחול" ובו תיאור המיתוג החדש של ישראל עם הלוגו החדש שעיצבה חברת המיתוג "open" (שגם עיצבה מותגים להרצליה ולפריגת ולשילב ולארומה, ולמי לא?). יש שם, כמובן, גם הסבר מפורט על הקונצפט שנבחר שאצטט ממנו רק משפט:
המיתוג החדש נועד לחזק את הערכים של יזמות ויצירתיות, ופחות להבליט ערכים כמו היסטוריה ומורשת. "מה שמייחד את ישראל זו הרוח היצירתית פה", אומר רן נתנזון, איש אסטרטגיה ופרסום לשעבר וכיום ראש ענף מיתוג ישראל באגף תקשורת והסברה במשרד החוץ. נתנזון הוביל את המהלך יחד עם דני זונשיין, מנהל מחלקת הסברה ומיתוג. לדבריו, "יש בישראל יזמות, מגוון רעיוני ותרבותי, ויש גם את הנושא של החזון וההגשמה של המדינה. השפה שיצרנו היא פלטפורמה שמבחינתנו כמה שישתמשו בה בצורה רחבה יותר כך ייטב".
הלוגו החדש של מיתוג ישראל שנעשה על-ידי חברת open
כמובן שברוח הימים האלה, כך מספר הבלוג, פותחה אפליקציה למחשב, לטאבלט ולסמארטפון שתאפשר לכל אחד לעצב לוגו אישי לישראל, על פי הקווים העיצוביים המנחים שפיתחה חברת המיתוג.
המאמר המלא על מיתוג ישראל החדש פורסם באתר דה-מרקר ותוכלו לראות אותו כאן.
האפשרויות הרבות לקומבינציה באפליקציה של מיתוג סמל ישראל החדש (חברת המיתוג open)
הדמייה של נבחרת הכדורסל של ישראל עם הסמל החדש שעשתה חברת open (מאתר דה-מרקר)
ותרשו לי כאן לרדת מאוטוסטראדת המיתוג ה"רציני" והמודע לעצמו ולנסות לבדוק אילו סלוגנים היו מתאימים לקמפיין שנועד לחבב את ישראל על תיירי כל העולם. אמנם משרד התיירות, התפוס בדרך כלל על-ידי שרים-בלתי-ממותגים, עושה מאמצים מדי פעם לצאת בקמפיין מקצועי ולשלוח יפהפיות מקומיות למסע הסברה ברחבי העולם – כידוע, מספר היפהפיות למ"ר (ביחס לכיעור הסביבתי) בישראל הוא הגבוה בעולם – אבל אין בכך די, ולכן ישבתי עם עצמי והחלטתי, כמו שפעם לימדו אותי באקדמיה לעיצוב ירושלים, להעלות על הנייר את כל ההצעות הצצות במוחי, בלי לפסול תחילה אף אפשרות, ואז למיין, לסנן, לרכז ולזקק ולמצוא את ההצעות הטובות ביותר.
את ההצעות האלה נציג לשר התיירות הבא, בתקווה שיהיה פנוי לשמוע אותנו ודעתו לא תוסח על-ידי שר-המסחר-והתעשיה ושרת-הקליטה-והתרבות (והמדע).
כל ההצעות שיובאו כאן – שרובן ודאי תפוסות על ידי גורמים מסחריים או פוליטיים (וכמובן שזכויות היוצרים עליהן שמורות ליוצריהן!) – אפשריות, אם כי כדי להיות הוגן רשמתי בצידן מספר הסתייגויות. תחליטו אתם! או שתציעו הצעות נוספות. ההצבעה תיערך אחרי הבחירות, ואז גם נצא בקמפיין החדש שיביא לנו המוני תיירים נלהבים, שנמנעו לבוא אלינו רק בגלל היעדר מיתוג מתאים.
אלה ההצעות לסלוגן שיתמצת את מהות ארצנו, לתפארת מדינת ישראל:
ישראל. ארץ זבת חלב ודבש. – (לא מתאים לטבעונים).
ישראל. ארץ אשר הרריה נחושת, אבל עצביה ברזל. – (ארוך מדי ומתכתי מדי).
ישראל. ארץ אשר ירדפוה אויביה. – (נכון, אולי, אבל לא מעודד תיירות).
ישראל. הארץ שלנו. – (ילדותי וסמולני מדי).
ישראל. ארץ השמש העולה. – (תפוס על-ידי היפנים).
ישראל. מדינת כל תושביה. – (פוליטי מדי, וגם לא מדויק).
ישראל. ארץ התנ"ך. – (נכון, אבל קצת מיושן).
ישראל. הארץ היפה בעולם. – (סתמי. כל אחד יכול להגיד את זה).
ישראל. ארץ נהדרת. – (תפוס על-ידי קיציס וחבורתו. לבקש רשות מ"קשת").
ישראל. ארץ המלחמות. – (מזמין רק חובבי אקשן מופרעים).
ישראל. ארץ השלום. – (יש לנו 3 פרסי נובל לשלום, ורק שני חצאי שלום ביד).
ישראל. הארץ הקדושה. – (לא כל הקדוש – זהב הוא!).
ישראל. מתחילים מבראשית ( י"ב א'). – (מתאים רק לבני אברהם. לא כולל המון גויים אחרים)
ישראל. ארץ האש. – (תפוס. וגם חם מדי)
ישראל. ארץ בה נולדנו, ארץ בה נחייה. – (שני חלקי המשוואה לא מתאימים לכל אחד).
ישראל. הארץ המובטחת. – (השאלה למי? וגם מי מקיים הבטחות בימינו)
ישראל. ארץ ללא הפסקה. – (תפוס על-ידי תל-אביב, ודווקא היינו רוצים קצת הפסקה. מעצמנו).
ישראל. שמש, אוויר וים. – (מתאים רק לנופשים אירופאיים, ונכון גם למצרים, מרוקו וספרד).
ישראל. דם ואש ותמרות עשן. – (מתאים רק להרפתקנים אמריקאיים. וסוריה מתאימה יותר).
ישראל ביתנו. – (עם בית כזה, לא בטוח שיבואו הרבה אורחים).
ישראל. ארץ הסטארט-אפ. – (כמה שנים אנחנו יכולים להישאר סטארט-אפ. ומתי ההנפקה?)
ישראל. וילה בג'ונגל. – (לא כולם אוהבים וילות, ובטח שלא כל אחד מרגיש בטוח בג'ונגל).
ישראל. הבית הלאומי. – (לאומני מדי. וביתי מדי. אנשים אוהבים לבלות גם בחוץ).
ישראל. הארץ הטובה. – (כללי מדי. וגם שאלה גדולה למי היא טובה?).
ישראל. אין לי ארץ אחרת. – (לנו אולי אין, אבל לתיירים יש עוד הרבה ארצות. למשל תאילנד).
ישראל. אומרים ישנה ארץ. – (אז אומרים…).
ישראל. הכל כלול. – (כללי וכוללני מדי, וגם לא ממש מדויק. יותר מתאים לטורקים).
בסוף החלטנו על "ישראל. ארץ השמש העולה", נצטרך עוד להתמקח עם היפנים. אולי הם יוותרו, אם ניתן להם את "ארץ הקודש" או את "קיסר-יה".
וניסיתי את כוחי גם בשרבוט סקיצה למותג אלטרנטיבי. לחברת המיתוג ולמשרד התיירות אין מה לדאוג בקשר לפרנסתם – אלא אם העם (זה אתם!) יצביע ברגליים. אני יודע שזה קצת מיושן ולא טרנדי. הפונטים של פעם, וגם הצבעים לא-משהו, אבל כאלה אנחנו, המדינה ואני (שנולדנו באותה שנה – הלועזית, בשיר קצת עיגלנו כדי שיתאים לדימוי החינני או המדהיםםםםם!!!!!).
הצעה למיתוג אפשרי לישראל של חברת ה"מיתוג" קווים ונקודות 2013
ודאי שמתם לב שהאימג' לקוח מהכותרת הקבועה של הבלוג הזה, אבל המיחזור הוא מאד אופנתי כיום, ואם תציצו החוצה – תראו שהשמש באמת זורחת (אחרי השלגים הכבדים שירדו), וגם תראו שכמו באיור של המיתוג – אנחנו הכוכב העיקרי במסיבה שמסביב לשמש! או לפחות ככה אנחנו נוטים לחשוב.
ואולי נשכור לצורך הקמפיין הנוסטלגי-אנכרוניסטי זמרת צעירה ובלתי מוכרת, שגם היא שרה את השיר הזה בבנייני האומה או בהיכל התרבות (לפני שהתרבות הפכה לתוכנית ריאליטי אחת גדולה).
זהו זה, עוד נצטרך לבחור פונט מתאים וצבעי מותג נכונים, וגם דימוי קליט – הדרך עוד ארוכה, אבל זה כבר יהיה בפוסט נפרד. אולי "ג'רוזלם פוסט"!
____
לנוחיות הקוראים: מעכשיו ניתן למצוא את רשימת כל הפוסטים הקודמים בתפריטים למעלה, עם כל כותרות העמודים: "מי זה?", "מה זה?" וגם את "שיחה ממתינה", ובה נושאים לפוסטים עתידיים, תוכלו למצוא שם.
קישור לדף הפייסבוק של הבלוג – המעוניינים יכולים להיכנס כאן.
חתיכת משימה לקחת. זה באמת כמו ברוח של תרגיל בבצלאל: לעשות לוגו לחברה שתקרר את השמש. אם אתה רוצה לשווק היום את ישראל כדאי שתמצא ספונסר. או שתחכה קצת, אולי פעם…
אחרי הבחירות נמתג את מה שישאר.
למרות סקיצת המותג המרשימה והמתוחכמת שלך – "ישר>אל ארץ השמש העולה" – אני נאלצת להצביע ברגליים, ולהפסיד בזאת את הסופ"ש בתאילנד.
הסיסמה אמנם קליטה וחיובית, אך גם בלי להסתכן בקלקול היחסים עם עוד מדינה חשובה כמו יפן, נראה לי שאם היית כותב את הפוסט הזה באמצע חום יולי-אוגוסט, ולא ביום השמשי הראשון שלאחר שבוע הגשם והשלג הכה נדירים בישראל המתייבשת – השמש המיטיבה שבחוץ היתה מצטיירת גם לך באור הרבה פחות חיובי.
אני מציעה לדבוק בסלוגן מצוין אחר ש"מתמצת את מהות ארצנו", שמשום מה נעדר מרשימתך, למרות שאתה בעצמך המצאת אותו כמדומני, עוד בשנות ה-80 של המאה שעברה:
"ישראל – ארץ האפשרויות המוגבלות". (נקודה)
מנימוקי ועדת השופטים:
על פניו זהו סלוגן שאינו מתאים למיתוג המקצועי הפוזיטיבי שנדרש כאן: הוא נשמע נרגן ומייאש, בהתכתבו עם המקור האמריקאי רב-ההשראה מצידו הנגטיבי.
אבל אם תסתכל עליו יותר מקרוב, מבעד לפריזמת הקצת-מים שנשארו בתחתית חצי הכוס המלאה – תראה שאדרבא ונהפוכהו, והסאבטקסט חזק יותר מכל טקסט:
המילה "מוגבלות" היא שלילית רק לכאורה. למעשה גם היא משקפת "ערכים של יזמות ויצירתיות"! שהרי את אלה תמיד נמצא במקום בו יש מגבלות, שמעצם הגדרתן מצריכות יזמות ויצירתיות, בתוספת קורטוב נחישות פלוס קצת חוצפה ישראלית – כדי להתגבר עליהן. היכולת לשים את "המיגבלות" על השולחן בגלוי ובאומץ, ולבסס עליהן 50% מערכי המותג החדש – מצביעה על הכרה שפויה במציאות כפי שהיא, ללא כחל ושרק, ללא כוונה להסתיר או ליפות, אלא להתגבר, לחשוב מחוץ לקופסה, ולהגיע לפתרון יצירתי.
ומצד שני – ראוי להבליט בבולד ולהדגיש בראש חוצות את החצי השני של הסלוגן, את המילה המאפשרת "אפשרויות": זו טומנת בחובה שפע של אופציות לפעולה (וזאת, כאמור, למרות אחותה הסיאמית – "מוגבלות"!), ומשקפת את האופטימיות הסמויה המסתתרת בידיעה הכלל-לא-מובנת-מאליה, שגם בשלב מאוחר זה, אחרי 64 שנות – עדיין יש כאן בכלל כמה אפשרויות לבחירה, ביניהן אפילו אחת או שתיים חיוביות!
במילים אחרות – על הדבש ועל העוקץ, בגרסה הטבעונית.
אז מה נבחר?
הכל יתברר בפרק הבא של הסדרה "בועות".
סיכמנו ברוח קישונית על: ארץ המוגבלויות הבלתי אפשרית..
בבצלאל לא הייתי אבל הרכבתי רשימת המשך קטנה משלי, בהשפעת השיווק האינטרנטי
שמדבר על 'לונג טייל', או ביטויים עם זנב ארוך שילבתי סיסמאות והוספתי תוספות
הכל כדי להגיע לקהל המדויק!
אולי נלך על-
ישראל ארץ ללא הפסקה לישראלים
או:
ישראל ארץ לישראלים ללא הפסקה?
ויש גם יציאות יותר מקושקשות:
ישראל מדינת הבית הלאומי אשר ירדפוהו כל אויביו אבל עצביו ברזל
ישראל ארץ זבת חלב ודבש כשר
ישראל אין לי ארץ אחרת עד שתיגמר המלחמה בסודן
ישראל ארץ הסטראט אפ בג'ונגל
אולי: ארץ קטנה עם שפם וזנב ארוך?