הלם בכותרות ||| כותרות העיתונים הפכו לשמות של סרטי פעולה

חיים בסרטגם אתם ודאי הבחנתם בשינוי הגדול שחל בכותרות העיתונים במהלך השנים שחלפו מאז בישרו אותן כותרות על הקמת המדינה ב-1948, עליית 11 הנקודות להתיישבות בנגב (בעיתון של אתמול לפני 68 שנים) או נחיתת האדם על הירח ב-1969. במבצע האחרון, שהתחולל בנגב בעיקר, שמתי לב לתופעה שכבר מזמן איננה חדשה: רוב העיתונים כבר לא נותנים בכותרת שלהם מידע אינפורמטיבי, אלא מנסחים את הכותרות כשם של סרט פעולה. זה קורה גם בעיתות שגרה, אבל בזמן מלחמה העניין עוד הולך ומחריף. במאבק על תשומת לב הקורא, וכנראה גם בגלל התחרות הקשה מול אתרי החדשות באינטרנט, אין לעיתונים ברירה (באמת אין?) אלא לנסות למשוך את עין הקורא בכותרת מפתה. היום נהוג בחינמונים ובמעט העיתונים שעדיין גובים כסף, לפנות אל הרגש הראשוני, ולא אל המוח. לספק ריגושים ולא מידע. יוצא מן הכלל ובאמת נראה קצת מיושן הוא עיתון "הארץ", אבל הוא לא מתחבר לזרם הכללי גם בתחומים אחרים, לא רק בצורה הגרפית שלו.

הנה העמוד הראשון של עיתון "דבר" (עליו השלום) מלפני 68 שנה בדיוק, כשהכותרת מתארת את עליית 11 הנקודות להתיישבות בנגב בליל 6 באוקטובר 1946 (11 קיבוצים ומושבים שגם "הכפר" המתואר בבלוג הזה נמנה עליהם):

דבר-ישובי הנגב נגאלו

והנה עוד כמה עיתונים משנות הארבעים, החמישים והשישים של המאה שעברה. "המשקיף" מציין את סיום מלחמת העולם השניה בפונט בלתי מזוהה שכמעט "מתכתב" עם כותרות השגרה של יום רגיל בימינו והאנשים על הירח ב"למרחב" (מנוחתו עדן) קיבלו כותרת גג, שבמושגי שנות השישים נחשבה "בומבסטית", מעל לוגו העיתון. "סטאלין מת" ב"מעריב" קיבל ריווח מיוחד בין האותיות בפונט "חיים שמן" ובגודל שבימינו היה שמור לאירועים מינוריים כמו "גשמים בגליל".

המשקיף 1945  89-

אדם על הירח1969  סטלין מת 1953

בימים עברו, גם באירועים דרמטיים ששינו את העולם ואת הארץ, כמו מלחמת העצמאות, הקמת המדינה, נחיתת אדם על הירח או, להבדיל, מותו של סטלין, הכותרת הרגילה שהייתה בדרך-כלל צנועה בגודלה (פרנק-ריהל או חיים 48 או 60 פונקט במונחי דפוס הבלט) הייתה מקבלת הגדלה נוספת. אבל עדיין היא הייתה שומרת על איזשהי דרך של מתן אינפורמציה בניסוח, ועל פרופורציות בין גודל הכותרת לגודלו של האירוע המסוקר בעמוד הראשון. היום הכל נראה כמו כותרות לסרטים סוג ג': "חיסולים בצמרת", "יורים ומגששים", "כיפת הזהב", "סערת סער", "אחד משלנו", "קרב רב", "בן מוות" ועוד שכאלה. ליקטתי כאן, לשם הדגמה, רק כמה כותרות אקטואליות מתוך בלוג ביקורת העיתונות, המעניין תמיד, של דבורית שרגל "ולווט אנדרגראונד", הנותן כל יום סקירת עיתונים עם רמזי ביקורת שנונים.

yediot13.7.14 yediot17.9.14 isra13.7.14

yediot21.8.14 isra18.9.14yediot4.9.14

yediot10.7.14 isra7.8.14 maariv22.8.14

כך יוצא שהקורא המודרני נמצא כל יום ב"סערת רגשות" ובאווירה של "חיים בסרט". כמובן שברור לעורכים שנותנים את הכותרות האלה, שמה שהם משיגים הוא בדיוק הפוך: מרוב כותרות היסטריות ההיסטוריה (כשהיא כבר קורה פעם בכמה שנים) מתפספסת. אבל אין להם ברירה, הם נמצאים ב"קרב רב" וב"מלחמה על החיים" אז בלית ברירה הם "מפציצים ונערכים" ו"יורים ומגששים".

ליקטתי כאן, להמחשת השינויים, רק קובץ מדגמי של כותרות – מהעבר ומן ההווה. אני ודאי לא מחדש הרבה, אבל חשבתי דווקא היום לגעת בנושא, אחרי שמצאתי (שוב) את העיתון מלפני 68 שנה שבישר בכותרת על "ישובי הנגב נגאלו מבדידותם" ועל הקמת 11 הנקודות בנגב. חלקם הגדול של ישובים אלה הפכו בתודעה של החודשים האחרונים ל"עוטף עזה". ניתן לשער שאם מבצע כמו שאירע באוקטובר 1946 היה קורה היום, הוא היה מקבל את הכותרת: "נאחזים בשממה" או "גיבורי המדבר" באותיות בולד סן-סריפיות בגובה של 5 ס"מ ורצוי עם הרבה אדום ולבן על רקע שחור (או להפך). הנה הדגמה:

גיבורי המדבר_1946

ולא התאפקתי והוספתי גם את הכותרת האפשרית של "ידיעות" לו האדם היה נוחת על הירח היום, וגם את כותרת "ישראל היום" אילו סטאלין היה מת אתמול.

yediot_Moon  isra_Stalin

שיהיה חג סוכות שמח לכל ה"מפציצים ונערכים" וגם ל"גיבורי המדבר".

__________
לנוחיות הקוראים: ניתן למצוא את רשימת כל הפוסטים הקודמים בתפריטים למעלה, בדפי הארכיון, הכוללים כל אחד 200 רשומות.
קישור לדף הפייסבוק של הבלוג – המעוניינים יכולים להיכנס.

פוסט זה פורסם בקטגוריה היסטוריה, טיפוגרפיה, ישראל, עיתונות, עם התגים , , , , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

3 תגובות על הלם בכותרות ||| כותרות העיתונים הפכו לשמות של סרטי פעולה

  1. יהודה הגיב:

    גדול !! מבטא בדיוק את תחושותיי מול הכותרות .
    אבל נראה לי שעתוני הספורט הקדימו את עיתונות היום בכותרות מהסוג הזה.
    לפני לא מעט שנים ידיד שלי סיפר שאחרי ששעריים הפסידה לצפת, או להיפך, הכותרת היצירתית עד מאד בעיתון הספורט הייתה: "שעריים לא שיערה וצפת לא ציפתה".
    חג שמח לנגב ולכולנו.

  2. יהודה הגיב:

    תגובת אורי א שקיבל ממני את הלינק לבלוג:
    "לפי דעתי היו אלה עיתוני הספורט שהתוו ראשונים את הכיוון הנוכחי המתחכם של הכותרות.
    דוגמאות עבר נוספות: "נמני נמנם אך הבקיע" או "רבעיה לכלי ביתר" (אחרי ניצחון 4:0 של ביתר ירושלים – קבוצה הידועה בזיקתה למוסיקה קלאסית קאמרית)."
    יהודה

  3. igalz הגיב:

    נדמה לי שמשחקי הלשון של עיתונות הספורט הם וריאציה על כותרות העיתונות ה״יצירתיות״. את ז׳אנר ״כותרות הסרטים״ המציאו אולי ב״העולם הזה״. חג שמח.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.