סח בפתח ונזכרתי שמזמן לא כתבתי בבלוג, וזמן רב עוד יותר חלף מאז שכתבתי על אותיות ופונטים. מסתבר שהשנה ימלאו 50 שנה לעיצובו של הפונט המהפכני ״אורון״ שעיצב פרופסור אשר אורון בשנת 1966.
פגשתי לראשונה את הפונט החדשני בקטלוג אותיות המעתק של חברת לטרסט ולא זכרתי שחלפו כבר יובל שנה מאז הופיעה האות החדשנית, שבזמנו הייתה המהפכנית והנועזת שבאותיות העבריות החדשות.
העיצוב הבסיסי של אותיות אורון הושלם ב-1966 והופץ בלטרסט ב-1967. מוצגת כאן דוגמא לדף לטרסט היסטורי כזה, שחלק גדול מהאותיות שלו כבר הועתקו אל דפי ההיסטוריה ורק כמה מהן שרדו את עשרות השנים שחלפו. את הדף המקורי מצאתי בגלריית המבקרים של הדפוס שלנו והוא מוצג כאן למען הדור שלא ידע את הטכנולוגיה החדשנית של שנות ה-80 של האלף הקודם. (הגירודים והלכלוכים במקור).
את מאמרו המעניין של אורון, על הדרך לעיצוב הפונט המהפכני, אפשר לקרוא כאן וכאן. מומלץ גם לצפות במצגת היפה שהכין אורון, ובה מוסברים שלבי עיצוב הפונט ומובאים השרטוטים המקוריים של כל האותיות, בארבעת המשקלים, כפי שעוצבו עבור אותיות לטרסט ב-1967 (המצגת נמצאת באתר של חברת מסטרפונט שגם מוכרת את הפונט).
אשר אורון, בחר לעצב את הפונט החדשני לשימוש משולב עם הפונט הלועזי יוניברס של המעצב השוויצרי אדריאן פרוטיגר. כפי שרואים בדוגמאות השרטוטים הסופיים למעלה, וכפי שמוסבר בהמשך, האות החדשה שאבה השראה ממבנה האות הלועזית. אך ההישג הגדול שגרם לאות להיראות אות עברית לגמרי ולא ״תרגום לעברית״ של מבנה האות הלטינית טמון בשינויים הקטנים-לכאורה שהוכנסו בשלב האחרון של העיצוב. שינויים אלה באותיות ס׳ פ׳ ו-ש׳ ובאותיות הישרות ו׳ י׳ ן׳ הם שנתנו לאות את אופיה המיוחד המתאים לכיוון הקריאה של השפה העברית מימין לשמאל. דוגמאות האותיות בגירסה שלפני הסופית מודגמות בשרטוט הזה:
גירסאות פונט אורון לפני השינויים הסופיים (שימו לב לאותיות ס׳, פ׳ ש׳, י׳, ו׳, ן) ולאחריהם
בחרתי להתמקד בפוסט הזה באות פ׳, היות והיא נראית לי המהפכנית מכולן. זאת הייתה הפעם הראשונה שהאות עוצבה בצורה שנראית עגולה כל-כך ומזכירה במבנה שלה פ׳ של כתב יד. כמובן שגם האותיות האחרות קיבלו, כפי שכתב אורון במצגת, ״את האופי הצורני המיוחד שלהן, ובמיוחד האותיות המופיעות לראשונה בצורה כזאת כאות דפוס עברית״.
כך נראתה הפ׳ בכמה פונטים ותיקים בתקופה שקדמה להופעת האות אורון:
והנה מספר דוגמאות לפונטים עם הפ׳ החדשה כשהמודל של אורון מופיע במרכז בגדול:
האות המהפכנית, שהשנה מלאו לה 50 שנה התקבלה באהבה גדולה והפכה לאחת האותיות הקלאסיות של העברית החדשה. מאז שעוצבה השתמשו (ומשתמשים בה גם היום) בפרסומים רבים ובמיתוגים של חברות רבות, בשילוט דו-לשוני ובכל סוגי העיצוב. וכמו שכתב אורון במצגת: ״העיצוב המקורי משמש מקור להעתקים בלי סוף, עם ״תיקון״ קל ולעיתים גם בלי…״
דף אותיות אורון בגירסה של בצלאל (סוף שנות ה-70) ודוגמאות האות במחשב עם תמונת המעצב פרופ׳ אשר אורון, מהבלוג של עודד עזר ומכון שנקר לתיעוד וחקר העיצוב בישראל (בגירסה הממוחשבת חל שינוי קטן במבנה האות ץ׳ ונוסף משקל חמישי מודגש).
מהבלוג הקטן שלי שלוחות ברכות לאשר אורון שהשנה מלאו לו שמונים (ושזכיתי ללמוד ממנו בבצלאל לפני עשרות שנים) ולפונט אורון שמלאו לו השנה יובל שנים.
_______
לנוחיות הקוראים: ניתן למצוא את רשימת כל הפוסטים הקודמים בתפריטים למעלה, בדפי הארכיון, הכוללים כל אחד 200 רשומות.
קישור לדף הפייסבוק של הבלוג – המעוניינים יכולים להיכנס כאן.
נחמד ללמוד דברים חדשים. פסח שמח ושקט.
לאסתר, פסח שמח ושקט גם לך ולכל עם ישראל.
תודה, מרתק (!)
Regards,
Michal Frenkel
972.54.4901191
– – –
Sent from my iPhone
>
תודה גם לך מיכל וחג שמח.
איזה יופי! מחכים ומרגש גם יחד. מזל טוב לאשר אורון.
חוץ מאת הפונט אורון עצמו, אהבתי את שלבי הביצוע שמתוארים במצגת היפה שהבאת מאתר מסטרפונט:
"1965 – ביד חופשית ברפידוגרף (המצאה גאונית שהצילה את חיי)… > 1987 – בתוכנת freehand (שהצילה אותי מרפידוגרף)…". ובהמשך האבולוציה המתוארת, מה הציל מפריהנד…?
מפריהנד הציל אילוסטרטור וממנו כבר אין מציל (בינתיים). עד שהרובוטים יעצבו ויפתחו פונטים (ואולי רק הם ימשיכו לקרוא את הטקסטים שייכתבו באמצעותם).
אביב, אביב הגיע. ואיתו? נכון, הנץ לבלוב חוזר. שמור עליו. מה לא מגיע לנו להנות ממך?