על חיילים ואותיות ||| הכתובת על משטח המסדרים של חג העצמאות 2016

כמו כל דבר בימינו, אפילו חגיגות יום העצמאות השנה לא עברו בלי ביקורת מצד אחד של המפה הפוליטית והתלהמות מהצד השני של משטח החגיגות. התמונה המתארת את הסיסמא שיצרו חיילי צה״ל על המשטח בהר הרצל, שנחשפה בשידורי טקס העצמאות הממלכתי בהר הרצל, כבר זכתה לכל ההקשרים ולכל הדיונים האפשריים – ואין היא עניין הפוסט כאן.

60502966

בטקס עצמו לא צפיתי (עקב התחייבויות קודמות) אבל מצאתי ביוטיוב סרטון של ערוץ 1 באורך של למעלה משעה וחצי, ומי שהחמיץ – מוזמן לצפות בכל תרגילי הסדר, ולראות את כל הסמלים והכתובות ששירטטו החיילים והחיילות בתרגילי הצעידה הנאים, שנערכו בהדרכת מפקד הטקס המיתולוגי הפורש אל״מ (מיל.) דוד רוקני.

לפני שאביע את דעתי על הנושא ה״טיפוגרפי-מיליטריסטי״ – אציג כאן, לטובת אלה שאין להם סבלנות לצפות בכל הסרטון הרשמי, כמה מהסיסמאות והסמלים ששורטטו באמצעות צעידתם ועמידתם הגאה של חיילינו ודגליהם. כך תוכלו לראות שהסיסמא השנויה במחלוקת ״עם אחד – מדינה אחת״ הייתה רק קטע אחד קטן משלל הסיסמאות והסמלים שהוצגו בערב הארוך והמרגש. הנה חלק מהכתובות והסמלים:

גבורה אזרחית  68 2016

מגן דוד 2016  מנורה 2016

בתמונות למעלה: ״גבורה אזרחית״ – נושא יום העצמאות 2016, ״68״ – מספר שנות המדינה, והסמלים הממלכתיים – ה״מגן דוד״ וה״מנורה״.
אולי תתפלאו לראות שלא נפקד גם מקומם של ״יונת השלום״ וסוג של ״פרפר העצמאות״ (הזכור מהכרזה שנסקרה כאן בפוסט הקודם) ועוד סמלים נוספים שקצר המקום להציגם כאן.

2016 יונת שלום  פרפר 2016

הטקס היה גם טקס פרידה מאל״מ (מיל.) דוד רוקני והחיילים לא התעצלו וכתבו בעמידתם הגאה והמסודרת (פחות או יותר) גם את סיסמת הפרידה ממנו: ״רוקני תודה בהצדעה״. בשורה העליונה הבחנתי שגובה האותיות לא לגמרי אחיד. כנראה כמה חיילים ביקשו גימלים ברגע האחרון (מה שלא יכול לקרות במסדרים בצפון קוריאה או ברוסיה).

תודה בהצדעה

ועכשיו לזווית הקטנונית והזוטולגית שלי: אני אוהב אותיות (קוראי הבלוג הזה נחשפו כבר לא מעט לאהבה מוזרה זו) ואני אוהב חיילים (פעם אפילו הייתי כזה) – אבל אני פחות מתחבר לחיבור הזה שעושים בין חיילים לאותיות. כלומר כתיבת טקסטים באותיות שעשויות מחיילים – לא מדברת אליי.
גם לי יצא לצעוד פעם בכל מיני מסדרים. אני מוכרח להודות שלא הייתי צועד מצטיין. הרבה פעמים, בניגוד לפקודות הרס״ר צעדתי סמול-סמול, ימין, סמול (סמולני כבר אז…). לא תמיד מצאתי את הקצב הנכון והייתי צריך ״להחליף צעד״. מין טכניקה שנועדה, בימים ההם, להחזיר לצעד הנכון את אלה שלא הצליחו לשמור על הקצב של מפקד המסדר. אבל לא זכור לי שעמדתי כחלק מהצ׳ופצ׳יק של האות ״מ״, כפי שמנסים לעשות בהצלחה חלקית, החיילים בתמונה כאן למטה.

מדינה 2016נדמה לי שגם מבחינת כבוד האותיות וגם מבחינת טובת החיילים, רצוי שתישמר ההפרדה: החיילים יעשו את מה שהם יודעים – לשמור על המולדת, ולהשתדל לשמור על הקצב (והמוסר). והאותיות יעשו את מה שנועדו לעשות – לכתוב טקסטים ולשמור על הקריאות (והריווח).
וההמשך ייכתב במגרש המסדרים של חגיגות ה-69.

___
תוספת מאוחרת מהפייסבוק:
אחרי שראש הממשלה העלה ביום העצמאות האחרון זיכרונות מהמצעדים שבהם השתתף בילדותו ואמר, "יש לי הצעה – בואו נחדש את המצעדים בירושלים. מצעד צבאי בירושלים, הרי זה יסוד העצמאות שלנו". מצורפות כאן תמונות ממקומות שעדיין מקיימים מצעדים כאלה, להשראה. שימו לב שגם האפשרויות של כתובות חגיגיות בעזרת מצעדי חיילים עדיין לא מוצו (כולל שימוש צבעוני מגוון יותר מהמקובל אצלנו). שם באמת כל חייל הוא פיקסל צבעוני בתמונה הגדולה – אדום או צהוב או כחול או לבן. יש ממי ללמוד.

המנהיג והמצעד המצעד

_______
לנוחיות הקוראים: ניתן למצוא את רשימת כל הפוסטים הקודמים בתפריטים למעלה, בדפי הארכיון, הכוללים כל אחד 200 רשומות.
 קישור לדף הפייסבוק של הבלוג – המעוניינים יכולים להיכנס כאן.

פוסט זה פורסם בקטגוריה היסטוריה, טיפוגרפיה, ישראל, עם התגים , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

10 תגובות על על חיילים ואותיות ||| הכתובת על משטח המסדרים של חג העצמאות 2016

  1. אסתר הגיב:

    יש בזה משהו.

    • igalz הגיב:

      לפחות כיוון מחשבה. ואם לא – אז אולי באמת כדאי לחדש את המצעד הצבאי הגדול, כפי שהציע רה״מ המכהן.

  2. דר הגיב:

    מסכימה. חיילים הם לא קישוט לאירועים. את תרגילי הסדר הצורניים האלה יכולים לבצע רקדנים מקצועיים.

  3. נמרוד חפץ הגיב:

    אתה מוציא את הרוח ממפרשי הרסר"ים לדורותיהם, מי במסדר כנפיים של חיל האוויר ומי סתם בסיום קורס כזה או אחר בבהד"ים השונים. הבעיה שלי במסדרים ממין זה בהם השתתפתי כמפקד, היה ההכרח לצעוד מובדל ואז כל אי שמירה על הקצב -בה ניחנתי בצורה מופלאה- בולטת ללא אפשרות שיעבירו אותך לשורה השלישית מאחור שלא רואים את צעדיה.

    • igalz הגיב:

      גם אני, כמסופר בבלוג, לא הסתדרתי כל-כך עם המסדרים הצבאיים. אולי משם ההסתייגות שבוטאה בפוסט הזה.

  4. סמדר הגיב:

    נתנחם בזה שהחיילים מיושרים לגריד, לפחות.
    you can't have it all…

    • igalz הגיב:

      רובם מיושרים יפה לגריד. חוץ מהחיילים שכתבו את השם ״רוקני״ שחרגו קצת כלפי מטה (אולי מתוך צניעות או מחסור בכוח-אדם).

  5. עדה הגיב:

    מאיין זה הגיע? מהתורכים? מהבריטים?(כנראה). …
    אז חבל שלא היטבנו ללמוד מהם קישוטים אחרים…
    מסכנים החיילים שנמסים בחזרות, מתיאשים מהתס"חים ו….שונאים (כמוכם) טקסים מסוג זה.

  6. ohadcn הגיב:

    מותר לשאול מאילו יחידות מגיעים החיילים הללו? אני מקווה שצה"ל לא מצפה שמי מנערי ישראל יבלה שלוש שנים מחייו כקישוט מהלך (מזדהה עם חוסר החיבה להשתתפות במסדרים, המפקדים שלי הכירו אותי וידעו למצוא לי תעסוקה שתפטור אותי מלשמש קישוט באירועים כאלה)
    נמרוד – אני עדיין חושב שחלק גדול ממוסד הרסרים (החלק שבמכבסת המילים זכה לשם 'משמעת צבאית') הוא מיותר לחלוטין ואף מכביד על הצבא, יתכבד הצבא (ובפרט מערכי השיטור, השפיטה והפיקוד) ויעסוק בנושאים יותר חשובים מחייל שלא התגלח או שם את הסיכה בצד הלא נכון

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.