נִיטְפּוּק או נוקדנות ||| היטפלות לפרטים קטנים(?) וחסרי חשיבות(¿)

מסתבר שכבר ארבע שנים אני עוסק כאן בנִיטְפּוּק ולא ידעתי. קראתי לזה זוּטוֹלוגיה או קטנוניות גרפית והכברתי אותיות ומילים, וסמלים ודגלים בנושא, ועד עכשיו לא אמרו לי שאני בעצם נטפקן, לא זוּטוֹלוג.
בוויקיפדיה מסבירים את זה בצורה גרפית עוד יותר: ״נוֹקְדָנוּת היא קפדנות יתרה, הכוללת היטפלות לפרטים קטנים וחסרי חשיבות. בקרב דוברי עברית מקובלים הביטויים "לדקדק בקטנות" ו"דקדקנות יתר" לתיאור התנהגות זו. במאה ה-21, התווספה בעברית גם מילת הסלנג "נִיטְפּוּק", אשר הופיעה בעקבות המילה המשמשת באנגלית לתיאור מושג זה, "Nitpicking" (פליית ביצי כינים), בשל הדמיון המטפורי שבין פליית כינים לחיפוש המדוקדק אחרי השגיאות הקטנות. יש הרואים בנוקדנות מעשה שלילי, שכן היא מהווה התמקדות בטפל. לעומתם יש רבים הנהנים מנוקדנות ואף קיימים אתרי אינטרנט העוסקים בכך״.

הבנתם את זה? הבן-אדם יושב מאחורי המקלדת, ממציא את המושג זוּטוֹלוגיה, עוקב אחרי קוצו של יוד, הצ׳ופצ׳יק של ה-ל׳ וה-ק׳ והש׳ וה-8 ההפוכים, ובטוח שהוא מתקן את העולם (לפחות את הפן הגרפי שלו) ובסוף מסתבר שהוא עסק כל הזמן ב״פליית ביצי כינים״. אז אם כבר תוארתי כנוֹקְדָן או נטפקן-גרפי. תרשו לי להביא כאן דוגמא קלאסית לנוקדנות העברית בעת החדשה: הלוגו של ״ידיעות אחרונות״.

בזמן שעסקתי בעימוד המוזר של סטטיק ובן-אל מול דוד בן-גוריון בגיליון ידיעות אחרונות של השבוע שעבר, שמתי לב למשהו צורם בלוגו של העיתון: האות ת׳ המופיעה פעמיים בלוגו איננה זהה. ה-ת׳ של ״ידיעות״ רחבה יותר מה-ת׳ של ״אחרונות״. הצבתי את האותיות אחת על השנייה בטכניקה דקדקנית שפוטושופ מאפשרת, ואז גיליתי שגם האות ו׳ (המופיעה שלוש פעמים בלוגו) איננה אחידה. תהיתי אם ב״עיתון של המדינה״ קורים כאלה אי-דיוקים, מה יגידו אזובי הפריפריה? איך ומתי זה קרה? יצאתי לבדוק והתוצאות (המדהימות?) מוצגות בפוסט הזוטולוגי הזה. %d7%99%d7%93%d7%99%d7%a2%d7%95%d7%aa-%d7%90%d7%97%d7%a8%d7%95%d7%a0%d7%95%d7%aa-%d7%9c%d7%95%d7%92%d7%95

%d7%99%d7%93%d7%99%d7%a2%d7%95%d7%aa-%d7%a4%d7%99%d7%99%d7%a1%d7%91%d7%95%d7%a7למרות הבדיקה ה״מדעית״ שעשיתי, תהיתי אולי יש כאן כוונה גרפית נסתרת. אולי התחשבות באותיות הסמוכות, או תיקונים אופטיים למיניהם המקובלים על טיפוגרפים קפדנים. גיליתי שבלוגו המוצג בעמוד הפייסבוק של העיתון (שזהו כיום הדגל הראשי של כל חברה) האותיות נראות לגמרי אחידות. כך שההשערה הקטנונית שהכל נובע מחפפנות ישראלית סחבקית נראית קרובה יותר לאמת.

כדי לראות מתי קרתה התקלה האנטי-נוקדנית בידיעות הגעתי לדף מעניין המציג סקירות של 75 כותרות עיתוני ״ידיעות אחרונות״ היסטוריים. שליתי מתוך הדף הזה כותרת אחת מכל עשור והן מוצגות כאן ברצף. ניתן לעקוב אחרי השינויים הבלתי שיטתיים בלוגו העיתון ולהבין שאין כאן שום כוונה מיוחדת. פשוט גישה ישראלית האומרת ששום דבר לא חייב להיות לגמרי מדויק, העיקר שהחבר׳ה יהיו מבסוטים.

1956

1969

1979

1986

1994

Newspaper section

2000

2006

2016

המסקנה שלי (אחרי שעיינתי בגיליונות הישנים ו״פליתי את כל הכינים״) שונה במקצת מהמסקנה שרציתי להגיע אליה. בסופו של דבר מה שמעניין, בראייה היסטורית, הן הכותרות עצמן (״אדם על הירח״, ״שלום עם מצרים״). הרבה פחות מעניין לעקוב בנוֹקְדָנוּת אחרי התזוזות המילימטריות בלוגו. מסתבר שהנטפקן שעסוק בנוקדנות מפספס לפעמים את עיקר החדשות.
אבל אני הרי נוקדן, ״הנטפל לפרטים קטנים חסרי חשיבות״, אז למרות הכל אני מפנה את תשומת ליבכם לשינויים האלה. ותסלחו לי שאני מטריד אתכם בקטנות כאלה בימים כל כך הרי גורל.

מסקנה נוספת של הפוסט הדקדקני הזה היא שהלוגו הוא ראי של התקופה, וכל המדקדק והמנטפק בקטנות ראוי לטיקבוּק נוֹזפני. התאפקתי ולא כתבתי בפוסט הזה דבר על הדגל של מדינת ישראל והווריאציות הרבות שהוא עובר (גם באירועים רשמיים). נדמה שרק ועדת הנִיטְפּוּק הממשלתית באגף הטקסים במשרד התרבות יכולה לתת על כך את הדעת. אולי נדבר על זה באחד הפוסטים הבאים.

שבת שלום לכולם – דקדקנים וחפפנים, נוקדנים ופחחחחחחחנים.

_______
לנוחיות הקוראים: ניתן למצוא את רשימת כל הפוסטים הקודמים בתפריטים למעלה, בדפי הארכיון, הכוללים כל אחד 200 רשומות.
 קישור לדף הפייסבוק של הבלוג – המעוניינים יכולים להיכנס כאן.

פוסט זה פורסם בקטגוריה היסטוריה, טיפוגרפיה, עיתונות, עם התגים , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

תגובה אחת על נִיטְפּוּק או נוקדנות ||| היטפלות לפרטים קטנים(?) וחסרי חשיבות(¿)

  1. סמדר הגיב:

    מתאים פה הפוסטר שלך משנות ה-70 "אנו שמים לב לפרטים הקטנים"…

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.