הצעקה האחרונה ||| מה קרה שכולם התחילו לצעוק בפייסבוק (בינתיים רק באנדרואיד)

megaphone-fcebookודאי גם אתם שמתם לב לכך שבזמן האחרון כולם התחילו לצעוק בפייסבוק. ואם במקרה לא שמתם לב אז בכיכר השבת (דווקא הם?) דיווחו כבר בתחילת הקיץ על הפיצ'ר החדש של פייסבוק:

פיצ'ר חדש בפייסבוק: פוסטים בכתב מוגדל
״כמה פעמים רציתם לצעוק בפייסבוק? מהיום גם אתם יכולים להביע את עצמכם בכתב מוגדל יותר. כרגע זה רק באפקליקציה באנדרואיד אך ככל הנראה זה יורחב בקרוב״.

החל מאמש (רביעי) פייסבוק עשתה שינוי (מבלי להכריז עליו באופן רשמי) באופן שבו מתפרסמים הפוסטים שאנחנו כותבים, וככל הנראה כרגע רק באפליקציית האנדרואיד. כאשר מתחילים לכתוב סטטוס באפליקציה, הוא מופיע באותיות גדולות יותר – גם בזמן הכתיבה, וגם אחרי שהוא מתפרסם.
שימו לב, זה עובד כל עוד הפוסטים קצרים מ-35 תווים. ברגע שתכתבו משהו שיש בו יותר מ-35 הפונט יהיה שוב בגודל הרגיל, והפוסט לא יבלוט בפיד יותר מאשר פוסטים אחרים. אם תצרפו תמונה או קישור לפוסט, האותיות גם יחזרו לגודל הרגיל״.

ולא מדובר כאן על סתם כתב גדול, ברצף הפוסטים המונוטוני הישן הם נראים ממש כמו צעקה. כאילו מישהו רוצה מאוד לספר לכם משהו ממש חשוב ובוער.
בהמחשה הגרפית ב״כיכר השבת״ זה מופיע ככה:

facebook-big-font

לכאורה זהו צעד קטן מאוד לאדם, אבל כמי שקיבל בשיעורי טיפוגרפיה הראשונים שלו בבצלאל תרגיל של עיצוב המוגבל לסוג אות אחת בגודל אחד, וכולו מודפס במכונת כתיבה! (כמו שעשינו בשיעור של פרופ׳ מרקוס) אני יכול להבין את גודל הבשורה. לצערי לא מצאתי בין מדפי המאובקים את העבודות הראשוניות החשובות האלה, לכן עשיתי מין שיחזור עקרוני המתבסס על הזיכרון ואולי יכול להעביר את רוח הדברים:

16-typo

החבר׳ה של צוקרברג, שעוד לא נולדו כשפרופ׳ מרקוס העביר לנו את השיעור הבסיסי הזה, כנראה מבינים דבר אחד או שניים בקשר למהות המין האנושי (וגם בקשר לטיפוגרפיה), לכן הם התחילו הכי קטן שהם יכולים, ואז התחילו להגדיל  ב ה ד ר ג ה. בינתיים האפשרות המדהימה להשתמש בטקסט גדול זמינה רק באנדרואיד, אבל בהמשך היא תתאפשר אפילו באייפון (סטיב ג׳ובס, הגורו של המימשקים ודאי מתהפך בקברו). ועד סוף העשור יתכן שיתנו לנו להשתמש באותיות בולד אפילו. עד כדי כך!

zuckerberg

כדי לא לפגוע בפרטיות הפייסבוקאים, שמתי למעלה את ההדמייה של ״כיכר השבת״ ולא צילמתי להמחשה מסכים אמיתיים. כי הרי מי שצועק בפונט אריאל 16 לא בהכרח התכוון לכך. מבחינתו הוא היה ממשיך לדבר באריאל 9 כל החיים. זה הכל צוקרברג קבע!
ואני, כמו מיליארדי משתמשים אחרים, דווקא חיפשתי הרבה פעמים מתי אפשר לעצב כותרת קצת יותר גדולה, או איך ניתן להדגיש בפונט בולד מילה חשובה. אבל בסוף תמיד נשארתי שבוי בכללים הנוקשים שקבעה מחלקת הטיפוגרפיה של הדיקטטורה השיתופית של פייסבוק.

הנה דוגמא לניסיון לעצב טקסט שלא מתאפשר ברשת החברתית:


מדהים! לא תאמינו מה קרה?

מאתמול אפשר לכתוב בגודל אות משתנה.

(מאת כתבנו בדרום)

בפייסבוקית הקלאסית הישנה היינו מנסים לעקוף את גזרות האיפוק בכל מיני צורות יצירתיות (מה שמתחבר להגבלות של פרופ׳ מרקוס מהפיסקה הקודמת). למשל כך:

מדהים! לא תאמינו מה קרה?
===================
מאתמול אפשר לכתוב בגודל אות  מ ש ת נ ה .
(מאת כ ת ב נ ו ב ד ר ו ם)

כן, גם על הרווחים בין המילים הם שולטים שם ברשת, כך שקשה לשים רווח כפול (זה מותר רק להם).

מן הראוי לומר שאמן טיפוגרפיה טוב, כמו אמנים בתחומים אחרים, אמור לדעת להשתמש בכלים העומדים לרשותו ולייצר אמנות טובה. העניין הוא ש-1,710,000,000 משתמשי פייסבוק הפעילים מדי חודש (נכון ליוני 2016) לא מחזיקים מעצמם אמנים או טיפוגרפים. הם בסך הכל רוצים לשתף תמונות של הטיול בפרובנס או חוכמות של הילדים והנכדים, או הגיגים פילוסופיים על מהות החיים. ואם פתאום אמירה מינורית כמו ״בוקר טוב, השמש זורחת״ עם איזה קליפ-ארט מאולתר מגוגל, הופכת לכותרת ראשית בפיד שלהם זה קצת מביך אותם ולא זאת הייתה כוונתם. למשל בדוגמא הזאת:

״בוקר טוב, השמש זורחת״
%d7%a9%d7%9e%d7%a9

בקיצור, אנחנו, כחלק מ-1.71 המיליארדים של פייסבוק, קוראים לפייסבוק לתת בידי האזרחים כלי עיצוב טקסט בסיסיים, ברוח השידרוג המהפכני שעשו השנה במערכת האייקונים לתגובות: ״אהבתי, מעולה, חחח, מדהים, עצוב וכועס״, וכך יבוא לציון (וגם לארצות פייסבוק נוספות) גואל.

Facebook Reactions 2016

מעניין מה אתם כמשתמשי פייסבוק פעילים חושבים? או שבכלל לא שמתם לב למהפכה הגדולה.

__________
לנוחיות הקוראים:
 ניתן למצוא את רשימת כל הפוסטים הקודמים בתפריטים למעלה, בדפי הארכיון, הכוללים כל אחד 200 רשומות.
 קישור לדף הפייסבוק של הבלוג – המעוניינים יכולים להיכנס כאן.

פוסט זה פורסם בקטגוריה טיפוגרפיה, עם התגים , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

4 תגובות על הצעקה האחרונה ||| מה קרה שכולם התחילו לצעוק בפייסבוק (בינתיים רק באנדרואיד)

  1. סמדר הגיב:

    לעניות דעתי, האות הגדולה הזו היא מהפכה די קטנה, מאוחרת מדי, וגם מיותרת למדי. כי בינתיים, עד שפייסבוק זזים, החיים הביאונו מזמן למקום אחר לגמרי. הצורך הוא אבי ההמצאה וככה מתפתחת גם השפה: ממתן פתרונות דחוקים למגבלות נתונות. אילולא היה פייסבוק מגביל את יכולת העריכה של הפונטים – איך היינו זוכים למופעים מודרניים יצירתיים ומלבבים כמו שולטטטט (שלא לומר שולתתתת…)?! או בדוגמה שנתת: מדהיםםםם!!!! לא תאמינו מה קרההההה!!! מאתמול אפשר לכתוב בגודל אות משתננננהההה. דהיינו, במקום להגדיל את הפונט או לעבותו לשם הדגשה – להכפילללל אותיותתתת!!!!
    הנה, ככה צועקים כשהידיים קשורותתתת וכשגודל הפונט הנתון הוא אחידדדד. אישששש לא יעז לפגוע לנו בזכות הזעקהההה!!! גם לא פייסבוקקק 😉

    • igalz הגיב:

      זה נכון שהכפלת האותיות המסיימות היא טכניקה מודרנית מקובלתתתתת, אבל מבחינה גרפית היא לא מקבילה בדיוק להדגשה בבולד או בכותרת גדולה. היא יותר מתחברתתתת לנושא של טכניקת ההקלדה. אליה מצארפים גם פספוזי ההקלגה שנובעים מאצבעות שמנות מדי ביחס למקלדת הסמארטפונית הקומפקטיצ. נושא למחקר בלשני השווה דוקטוקט.

  2. נו, באותו עניין: גם וואטסאפ לאחרונה הגדילה , במקרה שלה זה את האמוטיקונים, אבל רק את אלו שנשלחים בשורה נפרדת ולא ביחד עם טקסט. פתאום כל חיוך נהיה מחייב נורא. מה גם שעכשיו בולט יותר כמה העיצוב של האמוטיקונים הללו רע: כל פרצוף צבוע עם הצללות כדי שיראה תלת מימד, בעוד שברור לכל בר דעת שאמוטיקונים צריכים להיות פשוטים ודו מימדיים , מתוקף היותם סימול ולא איור!

    • igalz הגיב:

      אמוטיקונים – האמוג׳י האלה 😀😙😅 זה נושא לפוסט נרחב. פעם כבר התייחסתי לדרך שעברה צורת הביטוי של ההומו סאפיינס מציורי המערות לכתב הפונטי ומשם בחזרה ל״ציורי-מערות-האמוג׳י״. הפעם רציתי לפתח את זה לכיוון: איזה אמוג׳י חסר לכם ברפרטואר?. אולי בהמשך. יש כל כך הרבה נושאים וקצרה היריעה (כלומר, הסבלנות של הקוראים).

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.