נדמה לי שהמנגינות של המלחין יוחנן זראי, עם המילים שכתבו טובי הפזמונאים של שנות החמישים והשישים צרובות בזכרונותיו של כל מי שהיה ילד בימי המדינה הראשונים. כמי ששמע את כל השירים האלה ברדיו הישן ההוא בקול ישראל ואולי גם בפעולות של תנועת הנוער המקומית, כמעט אין שיר שלא מזכיר לי את התקופה היפה ההיא.
נכון שיוחנן זראי היה המלחין ולא כותב המילים, אבל חלק גדול מכוחם של השירים האלה טמון במנגינות המתנגנות בראש, גם היום חמישים ושישים שנה אחרי. עם מותו של המלחין השבוע בהולנד הרגשתי צורך לחפש ברשת את המורשת המרגשת שהשאיר לנו יוחנן זראי. כיום, אין פשוט מזה. ניגשתי לאתר ״שירונט״ וקיבלתי בלחיצה של מקש אחד את 77 השירים.
מיינתי אותם לפי הפופולאריות שהאתר מייחס להם, שאיננה בהכרח מה שזכור לי. כדי לבחור את עשרת הגדולים לטעמי, עברתי שיר שיר ונתתי בהם סימנים. כך הדגשתי תחילה בצבע כחול את כל השירים שהתנגנו לי בראש באופן אוטומטי. אחר כך צבעתי בצבע מגנטה את השירים שבגלל המילים שלהם ייחשבו היום ״שוביניסטיים״ (בעיקר של חיים חפר, כמובן) והוצאתי אותם מהפלייליסט. את השירים הנוסטלגיים ורחוקים במיוחד (אבל אהובים מאוד) צבעתי בכתום, ואז בחרתי את 12 הפזמונים הגדולים של יוחנן זראי, על פי המדד הסובייקטיבי של ״קווים ונקודות״, אותם צבעתי בירוק והבאתי כרשימת זיכרון למלחין האהוב.
החלטתי הפעם לא להלאות אתכם יותר מדי במעשיות נוסטלגיות ופשוט לנסות לנגן אותם בזה אחר זה – פזמון אחרי פזמון, כשאת המילים היפות תוכלו לקרוא בקישורים.
והנה המצעד שתוכלו לשמוע בזה אחר זה, אם תרצו:
12. השעות הקטנות של הלילה
מילים: יוסי גמזו
11. אהובתי יעל
מילים: יורם טהרלב
10. הסלע האדום
מילים: חיים חפר
9. גן השקמים
מילים: יצחק יצחקי
8. לי ולך
מילים: דידי מנוסי
7. רוח סתיו
מילים: יחיאל מוהר
6. הקטר
מילים: חיים חפר
5. השריונים יצאו
מילים: חיים חפר
4. אחי הצעיר יהודה
מילים: אהוד מנור
3. כוכב הצפון
מילים: דידי מנוסי
2. צריף ישן
מילים: חיים חפר
1. מי שחלם
מילים: דידי מנוסי
אלה היו שנים עשר הגדולים לטעמי. עשרות שירים יפים נשמטו מהרשימה. תוכלו למצוא גם אותם ביוטיוב ולהשמיע מתי שרק תרצו. הם יישארו בתרבות הישראלית לנצח.
__________
לנוחיות הקוראים: ניתן למצוא את רשימת כל הפוסטים הקודמים בתפריטים למעלה, בדפי הארכיון, הכוללים כל אחד 200 רשומות.
קישור לדף הפייסבוק של הבלוג – המעוניינים יכולים להיכנס כאן.
אפשר למצוא לא מעט אולם חסר הרבה. מה היה שמו המקורי של יוחנן זראי? בוודאי לא יוחנן… מדוע עזב את הארץ? הרי שיריו היו ועודם פופולריים. האם יבש המעיין והוא הפסיק להלחין? מה קרה לו? האם יש לו צאצאים? דבר לא ידוע. יהי זכרו ברוך.
אסתר, אני לא יודע עליו שום פרט מלבד מה שכתוב בויקיפדיה. משנות השבעים הוא כבר לא בארץ. אבל השירים שלו (ורק מעטים מהם הצגתי כאן) יישארו, לפחות אצל בני הדור שלנו, לנצח. מזל שיש יוטיוב לחזור ולשמוע מתי שרק רוצים.
משקיען רציני ביותר, אם כך מתחילה 2017 מה מצפה לנו מתוצרתך בהמשך? מקוווה שראש הממשלה יפסיק להעסיק אותך כתוצאה מהפשקת כהונתו, מי ייתן.
לא השקעתי יותר מדי, נמרוד. ״הכל מהים הכללי וטיפה משלי״ כמו שכתב פעם חנניה רייכמן.
ולגבי 2017 – מי יודע? הכל פתוח והכל גם יכול להיסגר בכל רגע נתון.