בשבוע שעבר קראתי ב״הארץ״ ברשימה של עפרי אילני תיאור מעניין על מערך הכוחות העולמי. תחת הכותרת ״המלך המתכנת נגד הקיסר הכתום״ הוא טוען שם שהפחד מעלייתם של שליטים כמו ״הקיסר הכתום״ (כך הוא מכנה את טראמפ) אולי מוגזם. לפי תפיסתו ״נותר כוח משמעותי אחד שעשוי לחסום אותו: ברוני הטכנולוגיה. ואם להגדיר זאת בפשטנות מסוימת: מארק צוקרברג״.
חשבתי שהתיאור הזה מעניין מאוד, ואולי גם חוזה את העתיד, ובעצם את ההווה. רק מה שחסר לו זה מיפוי גרפי. מעין אטלס הכוחות העולמי המעודכן. וחשבתי גם שכשמישהו יציע (ואולי כבר הציעו ולא ראיתי) את האטלס הזה, מן הראוי ללמד אותו בבתי הספר ובאקדמיה במקום כל האטלסים הישנים המראים מיפוי של מדינות ואימפריות, וזרמים ודתות, ואוקינוסים ויבשות. הרי לנגד עינינו משתנה העולם (או בעצם הוא ממש מתהפך). מה חשובות עלייתה של סין וירידת האימפריות האירופאיות הישנות לעומת המקום שתופסות גוגל ופייסבוק וטוויטר ואינסטגרם – בכלכלה, בפוליטיקה ובתרבות העולמית.
אלה, אם כן, מנהיגי העולם הישן. מתחת לתמונותיהם מצוינת הפלטפורמה באמצעותה הם מעדיפים לתקשר עם תומכיהם ולשלוט על מאמיניהם (או ״להתכתב״ איתם, כפי שאולי הם יגידו).
ואלה הם מנהיגי העתיד (וההווה) – קיסרי המידע והרשתות, אלה שקובעים באמת לאן אנחנו הולכים:
עשיתי כאן הצעה גרפית עקרונית בלבד. אני הרי לא חושב באמת שאוכל להשפיע אפילו בגרם אחד (או בפיקסל אחד, אם להיות יותר מעודכן) על המצב העולמי. שרטטתי כאן סקיצה ראשונית למפה עולמית חדשה שהייתי רוצה ש״מישהו״ בעל ידע בקרטוגרפיה וסטטיסטיקה יוציא בתור אטלס המאה ה-21. ברוח האלף הנוכחי זאת יכולה להיות אפליקציה דינמית המתעדכנת עם כל ציוץ של פוליטיקאי או מנהיג, ועם כל פיתוח חדש של גוגל ופייסבוק.
אני משער שמי שיעיין במפה החדשה יוכל להבין את העולם הרבה יותר טוב מאשר הוא מבין אותו עכשיו באמצעות האטלס הישן. גם אם יקרא את כל המאמרים בעיתוני סופשבוע ויקשיב לכל יומני השבוע בטלוויזיה הוא לא ממש יכול להבין היום את המתרחש בעולם החדש. אבל אם הוא ילמד את מפת האפליקציה החדשה הזו יש להניח שיוכל להבין משהו.
הנה המפה שלי (וזוהי סקיצה בלבד, כזכור. אל תתפסו אותי במילה):
לקראת שבוע הספר וחודש האפליקציות אנחנו מקווים שיפותח האטלס או הספר, ועד אז תמשיכו לצפות ברשתות התקשורת הסמולניות בתעמולת ״ההסתה השקרית והמגמתית שלהם״.
וחכו לציוצים מעודכנים.
להתראות ב״דרום אדום״, כאן אצלנו בכלניות של ״העוטף״, שכנראה לא תוכלו למצוא במפה החדשה. כי מי ירצה להתעניין בכלניות כשיש לך פייסבוק או אינסטגרם.
(בתמונה כלניות-עם-אינסטגרם דאשתקד ב״דרום-אדום״ 2016)
__________
לנוחיות הקוראים: ניתן למצוא את רשימת כל הפוסטים הקודמים בתפריטים למעלה, בדפי הארכיון, הכוללים כל אחד 200 רשומות.
קישור לדף הפייסבוק של הבלוג – המעוניינים יכולים להיכנס כאן.