היום ימלאו שמונים ליורם טהרלב, משורר, פזמונאי, סופר וסטנדאפיסט (כך הוא מוגדר בוויקיפדיה וכך הוא גם מגדיר את עצמו באתר שלו).
תקצר היריעה לסכם ולתמצת את כל יצירתו של המשורר־פזמונאי הישראלי הנהדר הזה.
אליהו הכהן, חוקר הזמר העברי, כתב: ״כזה הוא יורם טהרלב: פזמונאי מתעד, ולא רק בגלל הבלדה על יואל משה סולומון או גבעת התחמושת, או שירי הצנחנים והשריונאים וחיל הים. כמעט כל שיר שלו הוא פיסת תיעוד של פרקי הווי, פולקלור ישראלי מתהווה והולך ושפה עברית חיה הנמצאת בתהליכי תמורה והתעדכנות מתמידים״ (הציטוט מהאתר של טהרלב, כדאי לכם לקרוא את כל הרשימה כאן)
חשבתי לשים, כדרכי, מצעד משיריו, אלה החרוטים בזיכרונו של כל ילד/נער/חייל/אבא/סבא ישראלי שנולד במאה הקודמת. יש מאות שירים כאלה (לא אתאפק ואביא חמישה מהם בסוף).
אבל החלטתי להתרכז בספרון דקיק, כמעט חוברת, בשם ״משק יגור טיוטה״ שיצא לאור בשנים 1976-1975 בכמה מהדורות בהוצאת הקיבוץ המאוחד, ואפילו הודפס אצלנו בדפוס בארי. הספרון הזה היה חדשני ביותר בשעתו: גם סגנון השירים וגם העריכה הגרפית והעטיפה הייחודית של מיכל אפרת.
כל אחד מהשירים הקצרים האלה של יורם טהרלב הוא חוויה קיבוצית שכל ״בן־משק־של־פעם״ יכול להזדהות איתה – מהתיאורים הנפלאים של החגים ועד כדי החלב והאספקה הקטנה. נדמה ש״משק יגור״, הקיבוץ בו נולד וגדל טהרלב, הוא סמל וייצוג לתקופה שהייתה, לחוויות ילדי המשק (הקיבוץ) של פעם.
למרות שהילדות שלי הייתה מאוחרת קצת מילדותו של המשורר ממשק יגור – מצאתי, כבר כשהודפס הספר, קשר עמוק לשיריו וראיתי בהם את שיקוף החוויה של ״בני המשק״ במיטבה: בזכרונות של הפרטים הכי קטנים, בהומור הנפלא ובדקוּת ההבחנה.
לפחות שני עותקים של הספר מצאתי מונחים על מדפיי (נדמה לי שיש עוד כמה). סרקתי כמה עמודים לטובת הדור שלא ידע את יורם (יש דור כזה?), ואני ממליץ לכל מי שהשירים והחוויות מדברים אליהם לרכוש עותק מהספר הנהדר הזה. באתר של הוצאת הקיבוץ המאוחד כתוב ש״עטיפת הספר אינה זמינה״ והוא מקוטלג: ״לנוער (גילאי 10-15)״, אבל לדעתי הספר מתאים לכל ילד ישראלי, בעיקר בגילאי 10-85 (והוא מוצע שם ב-25 ש״ח בלבד!).
על כל שיר המוצג כאן הייתי יכול לכתוב (ואולי כבר כתבתי) פוסט כפרי־נוסטלגי, אבל למה לכתוב כשיורם טהרלב כבר תימצת כל כך יפה את החוויות כבר לפני יותר מארבעים שנה. הרשיתי לעצמי לפזר בין הדפים כמה תמונות נוסטלגיות מה״משק״ שלנו, שכמו כל ה״משקים״ היה פעם טיוטה למה שבא אחר כך. (אפשר להגדיל בלחיצה לקריאה נוחה).
והנה חמישה (מתוך 1000!) שירים שכתב יורם טהרלב. היה קשה מאוד לבחור (את שירי המלחמות, הזכורים לכולם, השארתי רק בקישורים שהופיעו למעלה בציטוט מדברי אליהו הכהן):
ההר הירוק תמיד / מילים יורם טהרלב; לחן מוני אמריליו / רוחמה רז
קום והתהלך בארץ / מילים: יורם טהרלב; לחן: יאיר קלינגר / להקת פיקוד צפון
בשביל אל הבריכות / מילים: יורם טהרלב; לחן: אלונה טוראל / חווה אלברשטיין
הדרך אל הכפר / מילים: יורם טהרלב; לחן: נורית הירש / רבקה זוהר
אם תשוב / מילים: יורם טהרלב; לחן: אפי נצר / להקת פיקוד צפון עם עדנה לב
מזל טוב ליורם טהרלב. אצלי הוא כבר קיבל מזמן את פרס ישראל.
ואל תשכחו ש:
״העולם כולו נגדנו / לא נורא, נתגבר
לא שמים בכלל עלינו / לא נורא, נסתדר
העולם כולו נגדנו / לא נורא, נתגבר
גם אנחנו עליהם / לא שמים יותר!״
(מילים: יורם טהרלב; לחן: קובי אושרת)
__________
לנוחיות הקוראים: ניתן למצוא את רשימת כל הפוסטים הקודמים בתפריטים למעלה, בדפי הארכיון, הכוללים כל אחד 200 רשומות.
קישור לדף הפייסבוק של הבלוג – המעוניינים יכולים להיכנס כאן.
פוסט נפלא, יישר כוח!!
תודה, תרצה