הכל התחיל (כרגיל) מבדיחה לא במיוחד מצחיקה. פרסמתי בפייסבוק מהדורת Fake news של החינמון ״ישראל היום״ (לכאורה). ב״עיתון״ ההיתולי הזה הופיעה הכותרת: ״טראמפ יכריז היום: באר שבע בירת הנגב!״.
הבדיחה הזו התכתבה עם הכותרות האחרונות על הכרזת הנשיא טראמפ על ירושלים כבירת ישראל. הכרזה שהפכה מייד לויכוח ישראלי רגיל ונדוש בין שמאל לימין, בין המאמינים בסיכוי להסכם כלשהו עם שכנינו הפלסטינאיים לבין הרוצים לחדש את ממלכת דוד. ו״הרעש עד לב השמיים״.
ירושלים היא בירת ישראל הנצחית, והיא הייתה בירת ישראל מאז הקמת המדינה -הרבה לפני ההכרזה ה״היסטורית״ האחרונה. אולי לא מיותר להזכיר שירושלים היא בירת ישראל בכל ספרי הלימוד ובכל האנציקלופדיות (אפילו בוויקיפדיה ברוסית!). לירושלים שמורים גם כינויים רבים, יותר מכל עיר אחרת בארץ. ואם הייתי צריך למנות אותם היה יוצא מזה פוסט שלם. לכן רק אצרף כאן את הקישור לפיסקה על ״שבעים שמות לירושלים״ בערך ״שמות ירושלים״ בוויקיפדיה בעברית.
ועכשיו, אחרי ששכך קצת הרעש ופינה מקום לרעשים אחרים, משונים לא פחות, נשארתי עם ההבנה שלא כולם זוכרים מהו הכינוי / הסיסמה / ההגדרה העצמית של כל עיר בישראל. כשניגשתי לוויקיפדיה – שהיא היום המקור הכי מעודכן בנושאים האלה – התגלה לי שלרבות מהערים בישראל יש אכן כינוי משלהם. לרוב הוא נשמע כמו משהו שהפירסומאים ואנשי היח״צ המציאו במסגרת קמפיין לטיפוח הגאווה הלאומית של ראש העיר.
לחלק מערי ישראל יש כינויים המסתמכים על משהו אמיתי שקשור לייחודה של העיר (״חולון עיר הילדים״, ״חדרה עיר האנרגיה״, ״כרמיאל עיר המחולות״). ערים אחרות – כמו ״באר שבע בירת הנגב״, שבגללה נפתח כל הסיפור הזה – מתגאות בהיותן בירה של חבל ארץ כלשהו: מ״חיפה בירת הצפון״, דרך ״נתניה בירת השרון״ ועד ״עפולה בירת העמק״. ולעיר שלא נשאר כבר איזור להיות הבירה שלו, תמיד שמורה האפשרות להיות ״פנינה״ כמו: ״כרמיאל פנינת הגליל״ ו״רעננה פנינת השרון״.
ואם לא נשארו ״בירות״ ו״פנינים״? אל תדאגו, הקופירייטרים לא ישאירו את הערים בלי סלוגן טוב. זה יכול להיות משהו לא מחייב, כמו ״אשדוד העיר הישראלית״ (ואירועי המרכולים והשבתות אכן מצדיקים את הסיסמה הגנרית הזו) או מודיעין-מכבים-רעות שהיא ״עיר העתיד״. ואם למשל התואר ״העיר הירוקה״ נתפס כבר על ידי כפר סבא, אין בעייה להגדיר את נס ציונה כ״עיר הירוקה בישראל״. כשנכנסים יותר לעומק הנושא, מגלים שבאר שבע היא לא רק ״בירת הנגב״. היום היא גם ״בירת ההזדמנויות של ישראל״, כפי שיודע כל מי שמסתובב בקניונים שלה ומוצא שם אלפי הזדמנויות (מעניין אם גם הנשיא טראמפ שמע על זה).
לערים גדולות, כמו תל־אביב-יפו, חיפה וראשון־לציון, שמורה הזכות להחזיק בכמה סיסמאות: תל־אביב היא ״העיר הלבנה״ וגם "העיר העברית הראשונה" ו"עיר ללא הפסקה". ויש לה עוד כמה כינויים שנויים במחלוקת כמו "מדינת תל אביב" ו"עיר עורכי-הדין" (הכל על פי ויקיפדיה).
החלטתי שצריך לעשות מעשה. כיום קשה למצוא במקום אחד את כל כינויי ערי ישראל. אדם מן הישוב (או מן העיר) נתקל מדי פעם בשלט או פירסום של ״עכו, עיר תרבויות הים התיכון״ ולא תמיד מצליח לזכור שראש העין היא ״ראש המעיינות״. לכן דרושה מפה חדשה ואינטרקטיבית, שתהיה מחוברת לאפליקציית Waze, ובכל פעם שתתקרב לעיר מסוימת – בנוסף לדיווח ״שוטר לפניך״ או ״רכב נעצר בשולי הדרך״ – תופיע ההודעה ״ראשון לציון – עיר לכל המשפחה״ או ״פתח תקווה – אם המושבות״. וככה תדעו מייד איפה אתם נמצאים (או איפה אתם תקועים בפקק).
הנחתי כאן רק את ה״סקיצה״ לרעיון החדש (״קווים ונקודות – עיר הרעיונות החדשים״). הפיתוח יישאר בידי הדור הבא. חתכתי את המפה מדרום ל״באר שבע בירת הנגב״. הרי יש רק עוד שתי ערים מדרום לבירת הנגב: דימונה (אולי עם הסלוגן: ״בירת הגרעינים של ישראל״?) ואילת, שמותגה (כנראה בלי לעדכן את ויקיפדיה) כ״בירת הים האדום״, במסגרת קמפיין שיווק לעיר הדרומית, תחת הקונספט של "אילת פלוס." אני מקווה שהמפה והאפליקציה החדשות יעזרו לאזרחי המדינה (וגם לתושבים הארעיים ומבקשי המקלט) להכיר טוב יותר את הערים שבישראל ואת כינויהן.
זה הכל להיום בנושא שידרוג מפות ישראל. יש לי עוד רעיונות מעניינים נוספים בנושא מפת שמות כל הישובים בארץ – אבל נשאיר את זה לפוסט אחר.
צאו לטייל ברחבי ישראל, ונסו להכיר את הערים היפות של הארץ, וגם את כינויהן.
__________
לנוחיות הקוראים: ניתן למצוא את רשימת כל הפוסטים הקודמים בתפריטים למעלה, בדפי הארכיון, הכוללים כל אחד 200 רשומות.
קישור לדף הפייסבוק של הבלוג – המעוניינים יכולים להיכנס כאן.
נכון שלירושלים שמות רבים, אבל בפועל רובם ככולם לא בשימוש בימינו. לדעתי יש לעיר שם אחד שהיא אכן ממותגת בו כיום – ירושלים עיר הקודש.
אבל מומחי המיתוג לא מסתפקים ב״עיר הקודש״. הם טוענים ש״שווה לחיות בירושלים״. שווה בדיקה.
