האילן
מילים: רפאל ספורטה; לחן: מרדכי זעירא
אוֹר וּתְכֵלֶת עַל רֹאשִׁי
עֲנָפַי נָעִים בָּרוּחַ
צַמַּרְתִּי הוֹמָה, צַמַּרְתִּי הוֹמָה
הוֹ-הוֹ…
בֵּין בַּדַּי צִפּוֹר תָּשִׁיר
בְּצִלִּי עָיֵף יָנוּחַ
אִישׁ הָאֲדָמָה, אִישׁ הָאֲדָמָה
הוֹ-הוֹ…
ט״ו בשבט הגיע חג לאילנות. וחשבתי – אחרי שהבלוג הזה כבר עבר חמישה חגי ט״ו בשבט – שהגיע הזמן להעלות, בפעם הראשונה, את הרשימה המלאה של כל עצי הכפר. זו רשימה מייצגת, אבל של כפר אחד בלבד, וסביר שאין מי שיודע, גם בכפר שלנו, למנות את כל שמונים וחמישה מיני העצים המופיעים בשילוט החגיגי הזה שהוכן ב־2011. החלטתי, לכבוד ט״ו בשבט תשע״ח, להציג כאן את הרשימה המלאה.
את הגרפיקה לשילוט הזה הכנתי פעם לבקשת מרכז הנוי, ועד היום פזורים ברחבי הכפר עשרות שלטים כאלה. כדי שהשלטים לא יתחרו בצבעי הצמחיה והעצים הם עוצבו בצבעים ירוקים ובפונט זורם וצומח – ״נרקיסים״ של המעצב והטיפוגרף הישראלי החשוב צבי נרקיס.
גם היום ניתן עדיין למצוא ליד עצים רבים את השלטים הקטנים האלה, וכל ילד יכול לדעת איך נראית זלקובה משורית, אלמוגן רחב עלים, אלביציה ורודה ואפילו טבבויה יפא.
הנה כל השלטים מ״תיק הגרפיקה השימושית״ מרוכזים בפוסט ירוק אחד. שימו ליבכם לשמות המיוחדים, שנקבצו מירושלים עד פנסילבניה, מהודו ועד סין ואפילו מסוריה ועד גשר הזיו:
חוץ משלטים יש אצלנו גם עצים של ממש, ולא מעט פוסטים הוקדשו להם כאן בבלוג – כליל החורש הישן ליד הצריף השוודי, שהדבקתי לו פעם את תמונות ״ארבעת המופלאים״, הפיקוס הענק והזקן שנפל פתאום (ואיש אולי לא שמע), העצים המחובקים, השסק (שהיה בעצם גויאבה) ועץ הדומים שכבר לא תפוס. תיארתי כאן גם את תלאותיהם של העצים ה״פרטיים״ שלנו – הברכיכיטון שנפצע קשה מקסאם מזדמן ועץ גרגר הפנמה שהתייבש. (תוכלו להיכנס לקישורי העצים ולהיזכר).
חג שמח לכל העצים והאילנות, וגם לאנשי האדמה הנחים בצילם כדברי השיר של רפאל ספורטה.
__________
לנוחיות הקוראים: ניתן למצוא את רשימת כל הפוסטים הקודמים בתפריטים למעלה, בדפי הארכיון, הכוללים כל אחד 200 רשומות.
קישור לדף הפייסבוק של הבלוג – המעוניינים יכולים להיכנס כאן.