הדרדרות או התדרדרות ||| על קשיי הקריאה של השפה העברית. ועל קשיים בכלל.

האקדמיה ללשון העברית הכינה את השטח כבר מזמן ועסקה בנושא החשוב והאקטואלי: ״כיצד יש לומר בעברית – הִדַּרְדְּרוּת או הִתְדַּרְדְּרוּת״. כשראיתי שהמילה הזו חוזרת לכותרות העיתונים (ולפייסבוק כמובן) נזכרתי שבלי קשר לאיך נכון לכתוב הדרדרות או התדרדרות (או הידרדרות) זו אחת המילים העבריות הקשות והמבלבלות ביותר לקריאה וזיהוי.

כידוע, העין הקוראת איננה מצרפת אות לאות על מנת ליצור מילים ומשפטים. מחקרים רבים כבר גילו שאופן הקריאה הרגיל הוא הכרה וזיהוי של המילה השלמה. ודאי זכור לכולם הניסיון המעניין של כתיבת טקסט שלם בו סדר האותיות בתוך המילים משובש, מה שנקרא ״שיכול אותיות״ (למשל: ״קלבת שבת״, "מנכסיים" ו"אבמטיה").
״בחלק מן השפות (כמו אנגלית, ספרדית, צרפתית) שיכול אותיות באמצע המילה אינו משפיע על היכולת לקרוא ולהבין מילים! כל עוד האות הראשונה והאחרונה נותרות במקום, אפשר "לערבב" את הסדר של האותיות האחרות, וזה לא פוגע ביכולת הקריאה״. (הציטוט מהבלוג ״שפת אם״).

הנה הסבר ודוגמא מאתר fxp:
חוקרים גילו במקרים חוזרים ונשנים שאנשים מסוגלים להבין את משמעות המשפט אפילו אם הוא מורכב כולו ממילים שאותיותיהן מופיעות שלא כסדרן. לדוגמה:
"אננחו ילוכים לעברב את המליים בכל צרוה שנצרה. כל עוד נפקיד למשור על הדסר של הואת הראשנוה ושל הואת האחנורה, לטסקט יש עידין ממשעות הגוינית"

בזמן האחרון מסתובב ברשת ניסיון נוסף בו בכל מילה הוחלפה אות אחת באות לועזית דומה (למשל w במקום ש). גם במקרה זה רוב האנשים הצליחו לפענח את הטקסט בקלות יחסית.
משום מה לא מצאתי את הדוגמא בינתיים, אז קבלו משהו קצת שונה אבל קשור איכשהו – ה״מחולליישן״ של אאא, שמוסיף סיומת החביבה עליכם לכל הטקסטים שתכתבו. נדמה לי שדור הסמארטפונים הנוכחי מתקשה בימינו לקרוא טקסט שלא נעזר באפליקצייה הזו:

בעברית יש בעיה מסוימת: בהרבה אותיות החלק התחתון שלהן הם קווים ישרים. מין רגליים ישרות ומקבילות כמו ב״מסדר מפקד״ כזה שכל החיילים־אותיות מסודרים בו בסדר ישראלי מופתי. ברוב המילים זה לא כל כך מפריע, כי בין ה״רגליים״ של האותיות הממושמעות האלה נכנסות כמה אותיות עם צורות אחרות, כולל קו תחתון, קשתות ואלכסונים, למשל: א׳ ב׳, ט׳,מ׳, פ׳, צ׳ ו-ש׳.
אבל מה קורה כשבמילה מסוימת חברו ברצף אחד אותיות עם רגליים ישרות? אז בדיוק מתחילה הדרדרות (או הידרדרות). תסתכלו על המילה הדרדרות בתוך רצף המשפט. ותראו כמה הקצב האחיד של האותיות במילה הזו מקשה על פיענוחה המיידי.

אתמול פרסמתי מין ״חידון״ שבו הופיעה המילה ״הדרדרות״ בעשרים פונטים שונים. בחרתי מגוון גופנים של מעצבים שונים, טבלה אחת עם גופנים ״מודרניים״ סן-סריפיים (נטולי תגים) והשנייה עם גופנים ״קלאסיים״ סריפיים. החידה, שנראתה לי קשה למדי, נפתרה די מהר, אבל אם תסתכלו בטבלאות וגם בפתרון המלא – תראו שיש משהו בתיאור שלי: המילה הזאת קשה מאוד לפיענוח ברצף השוטף, בגלל סמיכות האותיות הדומות.

  

הנה הפתרון המלא:

  

כאן בדיוק מסתיים הסיפור של ״הטיפוגרפיה העממית״ ומתחיל התפקיד של המשטרה.
אבל זה כבר נושא לפוסט אחר לגמרי, שגם הוא יבוא בקרוב (לכאורה).

__________
לנוחיות הקוראים:
 ניתן למצוא את רשימת כל הפוסטים הקודמים בתפריטים למעלה, בדפי הארכיון, הכוללים כל אחד 200 רשומות.
 קישור לדף הפייסבוק של הבלוג – המעוניינים יכולים להיכנס כאן

פוסט זה פורסם בקטגוריה לשון, עם התגים , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.