משנכנס חנוכה מרבים בסיבוב של כל מיני צעצועים חגיגיים עשויים מעץ, מתכת ופלסטיק. איתמר בן אב״י המציא להם (לפי המסופר בוויקיפדיה) את השם סביבונים. בבלוג ״עונג שבת״ טוענת רחל ברלב, שחקרה את הנושא לעומק, שלא היה זה איתמר בן אב״י אלא הסופר והמסאי דוד ישעיהו זילברבוש.
בכל מקרה, המילה ״סביבון״ נקלטה יפה בעברית ומשמשת עד היום את ילדי ישראל במשך דורות רבים. גם היום, כשרוב הסביבונים מיוצרים בסין, עדיין יש מספר ילדים שיכולים לעזוב לרגע את האייפד ואת מסך הטלוויזיה ולנסות לסובב את החפצים החביבים המסורתיים.
באתר ״הספרנים״ ובויקיפדיה תוכלו למצוא תיאור מעניין של משחק מזל אירופאי שהתחיל באנגלית עם האותיות T-H-P-N:
Take all = קח הכל.
Half = חצי.
Put in = הכנס.
Nothing = כלום.
אחר־כך תורגם לעברית גלותית (נ׳-ג׳-ה׳-ש׳)
נ' = נִישט (נישטס) = כלום (הפסד)
ג' = גאנץ = הכל (זכייה) (שימו לב שהגנץ הזה לא הופיע פתאום).
ה' = האלבּ = חצי (חצי זכייה)
ש' = שטעל איין = העמד, הוסף
ואז זה הפך ל״נס גדול היה שם״, וכשהסביבון עלה ארצה הוא קיבל את הווריאציה הציונית המוכרת לכל ילד: נ׳-ג׳-ה׳-פ׳ – נס גדול היה פה!
הבחירה בארבע אותיות קצת מפריעה ליבואני ה״פורפרות״ ו״הצעצועים־המסתובבים״ הנחשבים כולם כ״סביבונים״. גם באוסף הלא מוזיאוני שלנו יש עשרות סביבונים שאין להם ארבע צלעות. היצרנים הסינים והיבואנים הישראלים פתרו את הנושא בשיבוץ אותיות שלא בהכרח ממוקמות על ארבע צלעות, וכך גם בוטלה למעשה התכונה העיקרית של סביבון המשחק המקורי ליפול על צלע אחת עם אות אחת – נ׳, ג׳, ה׳ או פ׳ ונשארנו עם כל מיני חפצים שכוחם העיקרי הוא באלמנט הסיבוב המשעשע שלהם.
דווקא התכונה הזו, של סיבוב ללא סוף מקרבת אותי אל הפואנטה של הפוסט החגיגי הזה. הרי מה שמאפיין את עמישראל בעת החדשה, במדינת ההתרעות וההרתעות (״חג שמח-חג שמח-צבע-אדום-חג שמח״), והתבערות (זכר ללפידים ולנרות החנוכה) הוא סיבוב בלתי נגמר סביב עצמנו וסביב שכנינו היוונים-הערבים. וכל מי שמנסה להבין מה מריץ את הצוררים האלה – מאנטיוכוס ועד סינוואר – נחשב למתיוון, לא עלינו.
הסבב משמש כמוטיב המרכזי בדור המנהיגות הנוכחי – כולנו חיים מסבב לסבב. בהחלט אפשר לקרוא לנו דור הסביבון. הנה ההמחשה לממציא הסביבון הלאומי, מדור ״המכבים החדשים״ של כפר המכביה:
נבקש סליחה מכל מי שרואה בעירבוב ה״אקטואליה הקשה״ עם חג כל־כך חביב וילדותי. הייתי חייב לתאר את ״ניצחון המכבים הנוכחיים״ למרות שאני בכלל מ״הפועל״.
חג אורים שמח לכולם, שנמשיך לסובב את הסביבונים כאילו אין סבבים, ושנעבור את הסבבים כאילו נגמרו הסביבונים. שבת שלום לכל הסובבים.
__________
לנוחיות הקוראים: ניתן למצוא את רשימת כל הפוסטים הקודמים בתפריטים למעלה, בדפי הארכיון, הכוללים כל אחד 200 רשומות.
קישור לדף הפייסבוק של הבלוג – המעוניינים יכולים להיכנס כאן
על מקור המילה ראה בעונג שבת האחרון – כנראה של איתמר הוא ממציא המילה אלה סופר אחר בגולת וינה שנים מספר קודם לכן.
בכל זאת כולנו מחכים לנס גדול היה פה בנגב המערבי שיגיע רק דרום אדום ולא קידומת אחרת.
חג חנוכה שמח
הוספתי את העידכון בגוף הפוסט. תודה, נמרוד.
נכונה הערתו של נמרוד. דוד ישעיהו זילברבוש הוא שכתב, לראשונה "סביבון" בהתייחסו לצעצוע שהיה מוכר בגולה כדריידל. על כך כתב כבר י"פ מרחביה ב"לשוננו לעם", בשנת 1958, במאמרו: "לתולדות חידושי לשון": "סביבון כשם לצעצוע הידוע הוא חידושו של הסופר דוד ישעיהו זילברבוש ב'הצפירה' ". אמר ולא פירש.
במאמרי : "מי חידש את המילה סביבון" שהופיע בבלוג "עונג שבת" (עונ"ש) הבאתי סימוכין וראיות שמצאתי לאשש את דבריו של י"פ מרחביה לגבי מחדש המילה.
רחל, תודה על התגובה ועל העדכון. מקווה שעד חנוכה תש״ף כולם כבר יידעו מי הוא ממציא המילה ״סביבון״. בינתיים חג סוכות שמח 🌿