בשבוע שעבר פרסמתי בפייסבוק שלוש תמונות של שלטים בטבע. רק שלט אחד, של אינסטגרם ומינהלת פסטיבל ״דרום אדום״ 2016, היה מקורי. שני האחרים היו שלטים בדויים לחלוטין – פייק-שלטים עם מסגרות של אפליקציות ״חברתיות״ נוספות (לכאורה). אפשר ללמוד מהשלט הישן משהו בנושא השפעת השלטים על הטבע הישראלי, וגם על האדם הארץ־ישראלי המצוי.
שלט אמיתי כמסגרת לצילום: פסטיבל ״דרום אדום״ 2016
שלט־המסגרת עם החלון המדמה את אינסטגרם, איפשר למטיילי דרום־אדום להצטלם, בתוך תמונה ממוסגרת, על רקע הכלניות וכל הירוק שביער שוקדה. ברור שהכוונה הייתה הומוריסטית, כי הרי ממילא כל תמונה שתעלו לאינסטגרם תקבל את המסגרת המאפיינת את האפליקציה, אבל כאן נוצר אפקט של ״תמונה בתוך תמונה״, שיש הרואים בו ״קונץ״ משעשע.
שלטים מדומיינים: מימין – שלט פייסבוק, התמונה קטנה יותר מזו של אינסטגרם; משמאל – שלט טוויטר, התמונה עוד יותר קטנה. אם תגדילו בלחיצה תוכלו לקרוא גם את האותיות הקטנות
מעבר ל״קונצים״ הפירסומיים, צריך לזכור שכל שלט נוסף שמוצב במרחב הפתוח מסתיר חלק מהנוף. אם השלטים נועדו לתת מידע על אתרים ואירועים ולעזור בהכוונה אל מקום חשוב – יש להם עדיין ערך מסוים. למרות שהיום אפשר לעשות את הכל באמצעות שלטים וירטואליים שנעזרים בקוד QR, שעל ידי צילומו ייחשף בסמארטפון כל המידע המבוקש.
בעתיד, יש להניח, מספיק יהיה שתכוונו מבטכם (באמצעות תוכנות מתוחכמות) לעבר פרח או עץ, או מבנה היסטורי – והתוכנה כבר תדע, על פי ניתוח גלי המוח שלכם, להעביר לכם את כל המידע הדרוש (אפילו איפה ממוקמים השירותים הקרובים).
בישראל לא מקפידים במיוחד על הסדרה המגבילה הצבת שלטי פירסום. רק לפני חודשים ספורים הסתיימו הבחירות המוניצפליות ועדיין חלק משלטי הבחירות תלויים ברחובות, וגם בשדות הפתוחים ליד הכבישים. והיום כבר מתמלאים הרחובות והטבע הישראלי בשלטי בחירות 2019. אלה מכסים כל חלקה טובה, ואפילו מחליפים את שלטי בר רפאלי הענקיים המוצבים דרך קבע בנתיבי אילון.
בינתיים, עד שיפותחו כל האפליקציות שהזכרתי, הוספתי כאן את פוסטר ״השלט הישראלי״ שעיצבתי לפני עשרות שנים, זה שממחיש את היחסים הבלתי פרופורציונלים בין גודל המדינה וגודל השלטים במדינת ישראל הקטנה והחכמה.
כדי לחתום את פוסט השילוט הזה במשהו אקטואלי, צרפתי כאן גם את שלט ה״אין כלום״ הבדוי שמתאים מאוד לימי הכלוּם האינטנסיביים שבין בחירות לבחירות:
_____
לנוחיות הקוראים: ניתן למצוא את רשימת כל הפוסטים הקודמים בתפריטים למעלה, בדפי הארכיון, הכוללים כל אחד 200 רשומות.
קישור לדף הפייסבוק של הבלוג – המעוניינים יכולים להיכנס כאןן