לצבע החאקי יש קונוטציות מוכרות. משחר ימי המדינה יודע כל ילד עברי שבהגיעו לגיל 18 (או כמעט 19 במקרה שלי) הוא ייסע לבקו״ם, שם הוא (או היא) יקבלו מדי חאקי, בגודל שלא מתאים למידותיו, ואז הוא יתרום את שלוש השנים (לפחות) היפות של חייו לצבא הגנה לישראל.
כל מי ששירת בצבא – בסדיר, בקבע ובמילואים – יודע שלחאקי יש (או לפחות היו) כמה יתרונות וגם כמה חסרונות.
בראש וראשונה החאקי מסמל, כשאתה לובש אותו, שאתה עוד צעיר. כשאנחנו רואים לובש מדים בסביבתנו, מייד אנחנו חשים כלפיו רגשי תודה וגם רגשי הזדהות: הרי רק לפני רגע (נניח) גם אנחנו היינו שם, מחפשים את הטרמפ הגואל בדרך אל הבית הרחוק שלא ראינו שבועות.
החסרון העיקרי של צבע החאקי הוא האחידות הטוטאלית הנכפית על לובשי המדים: האנונימיות שהופכת אותך למספר אישי, עם דרגה סמלית, חלק מצוות/מחלקה/פלוגה/גדוד/חטיבה/אוגדה/גיס/פיקוד.
בגלל כל הסיבות האלה צבע החאקי לא שימש לייצוגים אחרים מעבר לזיהוי הצבאי. אפילו רשת חנויות לציוד צבאי כמו ״ריקושט״, שהייתה יכולה להתנאות בצבע חאקי, מעדיפה גווני ירוק בלוגו שלה. אף סמל, לוגו או מיתוג לא העז לגעת בחאקי. מי רוצה, אחרי שמילא חובתו (והרבה פעמים ממשיך למלא אותה עוד שנים טובות במילואים) להיזכר בימים שהיה חייל בטרמפים, בסיורים או במוצבים.
עד שבא גנץ ועשה את ה״פסטיגנץ״ עם כל ה״בלאגנץ״ שלו – והחזיר את החאקי לאופנה. במערכות הבחירות הראשונות צבעי המפלגות לא בלטו במיוחד. בימים שהדפסת צבע הייתה נדירה ויקרה הסתפקו רוב המפלגות בשחור־לבן. כשכבר אפשר היה להשתמש בצבע, השמאל לא התבייש גם באדום. הימין בחר כחול בדרך כלל. והירוקים היו ירוקים. אחר־כך הצבעים קיבלו קונוטציות נוספות: כתום סימל את ההתנתקות. ירוק – שמאלנות־נטו או דווקא ״מפסיקים להתנצל״ (בשילוב של כחול כהה וירוק בהיר). (ראו כאן עוד בנושא האבולוציה של צבעי המפלגות).
בימינו, רוב המפלגות הולכות על חמישים גוונים של כחול כשחלק מהן הרשו לעצמן להוסיף טיפת אדום לסיפור.
גנץ, חייל משוחרר וותיק מנסה לשנות את המוסכמות. הוא בחר צבע שמבחינתו – כמי שהלך את כל ״מסלול החאקי״ מטוראי עד רב־אלוף – הוא מובן מאליו. מעניין איך הציבור יקבל את הצבע החדש־ישן.
בלוגו המפלגה החדשה שמופיע באתר ״חוסן לישראל״ ובפייסבוק שלה יש לפחות שני גוונים של חאקי. אולי תזכורת למדי א׳ ומדי עבודה (דגמ״ח). היו שטרחו להגדיר את את גוון החאקי, Pantone 448C, כ״צבע המכוער בעולם״. אני לא בטוח שזה הגוון של מפלגת גנץ ובטח שזה לא צבע מכוער. ובכלל, כמו שאוהבים להגיד: אין צבעים מכוערים ואין אנשים מכוערים – יש רק אנשים שהסביבה המכוערת משפיעה עליהם.
על פי תוכנה ערכי צבעים נראה שצבעי החאקי של גנץ הם בגוונים של Pantone 7748C ו-Pantone 7764C, כך שהם בטח לא הצבעים המכוערים, לא בעולם ולא בישראל.
ניסיתי למפות את צבעי המפלגות של בחירות 2019 (אלה שעוברות את אחוז החסימה לפי הסקרים, נכון להיום). תוכלו לראות שהכחול על גווניו השונים, שולט באחוזים גבוהים. האדום עדיין מנצנץ פה ושם. יש גם כמה מובלעות של שחור, ירוק וטיפה צהוב. והיום נוסף גם צבע חאקי.
לכו להצביע, לכל צבע שתבחרו, העיקר שמי שמוכר כל־כך בחילופי הצבעים והגוונים שלו – יסיים את המשמרת ויחזיר את מדי השרד לאפסנאות ההיסטוריה.
_____
לנוחיות הקוראים: ניתן למצוא את רשימת כל הפוסטים הקודמים בתפריטים למעלה, בדפי הארכיון, הכוללים כל אחד 200 רשומות.
קישור לדף הפייסבוק של הבלוג – המעוניינים יכולים להיכנס כאן
אני מסכים איתך שגנץ מנסה להשתמש בצבע הצבאי, אבל נדמה לי שהצבע של מדי צה"ל (למעט חיל האוויר והים) הוא לא חאקי, אלא ירוק-זית. חאקי הוא צבע חום בהיר – צהבהב : https://en.wikipedia.org/wiki/Khaki
רוני, תודה על התגובה.
על פי ויקיפדיה וגם אתר צה״ל – הצדק איתך. אני התחברתי לזיכרונות שלי ולשירים הישנים, בהם הופיע צבע החאקי כסמל למדי הצבע. למשל כאן:
עכשיו האהבה שלנו מכוסה אבק היא / עכשיו הזיכרונות שלנו נצבעו אפור
ואם אני בוגד זמנית עם עוזי ועם חאקי / הביני – זהו פלירט קטן, בסוף הרי אחזור.
החזיקי לנו אצבעות / זה עוד יביא תועלת,
החזיקי לנו אצבעות / עד סוף התימרונים.
שימרי, שמרי על המורל / שימרי על הגחלת
שימרי, שימרי עלייך / ושימרי לי אמונים.
(החזיקי לנו אצבעות/ רן אלירן; מילים: רימונה די-נור; לחן: נורית הירש)
אני חושב שמדי החיילים היו בעבר בחאקי ומתישהו שינו את הצבע לירוק זית. תסתכל למשל על מדי החיילות ב-1978 לעומת היום.
https://www.haaretz.com/israel-news/.premium.MAGAZINE-israeli-rabbis-go-on-warpath-as-religious-women-increasingly-join-army-1.5907559
מדי צה״ל עברו כל מיני גוונים (וגם עכשיו הם מגוונים בחילות השונים). אתר צה״ל גורס שלחילות היבשה הצבע הוא אמנם זית. גם בקשר לצבע החאקי עצמו מציעה ויקיפדיה העברית רק גוון אחד וזו האנגלית שלושה. ראה (וראו) בהמחשה שעשיתי.
