לפני כל מערכת בחירות – שנופלת עלינו תמיד בהפתעה – אנחנו חוזרים לעסוק באותיות הקלפי.
נתחיל את הסיפור הפעם בנימה אישית: כילד חובב אותיות (והרבה פחות מתלהב ממפלגות) זכרתי במעומעם את ה־א׳ של מפא״י, את ה-ח׳ של ״חֵרוּת״ ובעיקר את ה־תו של ״אחדות העבודה״, המפלגה ״שלנו״, של ילדי הקיבוץ המאוחד.
כילד סקרן הופתעתי מאוד לגלות שיש לי סבא אחד שמצביע צ׳ (ר״ל) וסבא אחר שמתלבט בין א׳ ל-פ׳ (המפלגה הפרוגרסיבית נשמתה עדן). אצלנו בכפר היה ברור שהאות ק׳ (״המפלגה הקומוניסטית״, השם ישמור) והאות ח׳ – במקור של מפלגת ״חֵרוּת״ – לא באות בחשבון.
האות ח׳ דווקא הפכה בימינו לפופולארית לרגע כשהתבקשה גם על ידי מפלגת ״חוסן לישראל״ עם הצירוף ״חי״. (יש פרשנים פוליטיים הסבורים שבגלל שהליכוד לא אישר לגנץ להשתמש באות ח׳ הוא הקים עם לפיד את מפלגת ״כחול לבן״ שמאמצת את האותיות ״פה״ של יאיר לפיד. ומאז – ״נס גדול היה פה״).
אחרי הבחירות של 2013 עיצבתי אינפוגרפיקה שמסבירה את זרימת האותיות המפלגתיות בהיסטוריה הפוליטית של ישראל. עקבתי אחרי גילגולי האותיות א׳ ו-ח׳ והמחשתי איך ולמה האות מ׳ נמצאת באותיות של שתי המפלגות המובילות (לשעבר?): הליכוד (מחל) והעבודה (אמת). הדגשה נוספת נתתי למעקב אחרי האותיות ״כן״ ו״הן״ ט׳ ו-ב׳, המסמלות חשיבה חיובית והצטיינו במעברים חדים בין מפלגות שאין ביניהן הרבה משותף (שלומציון, תל״ם, שינוי, ישראל בעלייה וקדימה – כולן זכרונן לברכה כבר). גם האות פ׳ עברה נדודים גדולים מהמפלגה הפרוגרסיבית לפלאטו שרון (פש) ועד הרשימה המתקדמת לשלום ומפלגת המרכז (פה) – עד שנחתה ב-2013 ב״יש עתיד״ ועכשיו ב״כחול לבן״.
עם חלוקת האותיות בבחירות לכנסת ה-21 מצורפת כאן שוב טבלת אותיות הקלפי במערכות הבחירות של ישראל לדורותיהן:אותיות בחירות ישראל 2018 (בקישור הזה תוכלו לראות גירסת pdf ברזולוציה גבוהה)
מאז שפירסמתי את הטבלה הזו הפכתי (בעזרת גוגל כמובן) בעיני מחפשי האותיות הפוליטיות ל״מומחה״ לענייני אותיות הקלפי. לקראת הבחירות פונים אליי מאמצעי התקשורת השונים להסביר מי, מה ולמה בקשר לאותיות המפלגות. אני מספר לפונים שבסך הכל רציתי לחזור הביתה בשלום מהקלפי, אז עשיתי אינפוגרפיקה שהתבססה על הפירסומים בויקיפדיה ובאתרי הממשלה, ואז התחקירנים הממהרים־תמיד מוותרים לי ועוברים לחפש מומחה אמיתי.
בטבלה שהכנתי מופיעות רק המפלגות שנכנסו לכנסת, כך שכל המפלגות הקיקיוניות שהתאמצו כל כך לבחור אותיות אטרקטיביות יישארו מחוץ לאינפוגרפיקה שלי (וגם מחוץ לכנסת). ב״הארץ״ ראיתי ביום שישי את המאבק בין המפלגות האלה על שאריות האותיות
וב-ynet מסבירים למי שעדיין מתעניין את דרך קביעת האותיות ההיסטורית. את ההסבר ל-מ׳ של מחל זנחו שם משום מה, אבל מספרים סיפור פיקאנטי על ה״הצלחה״ המוזרה של מפלגת הפיראטים שהאות פ׳ שלה התחרתה ב-פ׳ של יש עתיד ובילבלה רבים בבחירות הקודמות.
ב״כאן סקרנים״ שלוחת הדיגיטל של ערוץ 11 המתחדש (והמומלץ) עשו סרטון נחמד התוהה למה בכלל משתמשים בבחירות באותיות מבלבלות במקום פשוט לכתוב את שם המפלגה. לא מסבירים שם בדיוק את הרקע לשיטה המוזרה, אבל לפחות מעלים את התהיה (אגב רק מפלגות מרצ ושס נקראת בדיוק בצורה בה מוצגות האותיות על פתק ההצבעה (לא שזה עוזר להן במיוחד).
שבוע טוב לכל המצביעים מאלף עד תו.
לכו להצביע. לא חשוב מה, העיקר שלא תתבלבלו באותיות.
_____
לנוחיות הקוראים: ניתן למצוא את רשימת כל הפוסטים הקודמים בתפריטים למעלה, בדפי הארכיון, הכוללים כל אחד 200 רשומות.
קישור לדף הפייסבוק של הבלוג – המעוניינים יכולים להיכנס כאן