הנושא של אותיות הקלפי בבחירות בישראל הוא מוטיב חוזר בבלוג הזה. עסקתי בתהליך נדידת האותיות מימי ה״אלף־קוף״ של הבחירות הראשונות ועד מערכת הבחירות ההזויה של 2019.
רגע לפני שעמישראל מתייצב שוב מאחורי הפרגוד לשים במעטפות את האותיות הנבחרות, הגיע הזמן לעשות סדר ב״אי-סדר״ הישראלי המפורסם. כידוע, המפלגות הישראליות מיוצגות באמצעות אותיות מאז מערכת הבחירות הראשונה ב-1949. כמבוא לסקר האותיות הגדול של בחירות 2019 – מוצגת האינפוגרפיקה שעשיתי עם השתלשלות אותיות המפלגות לאורך מערכות הבחירות.
בטבלה הצבעונית תוכלו לעקוב מה היו המרכיבים שהביאו לצירוף האותיות האטרקטיבי ״אמת״ של העבודה (צירוף של מפא״י –א׳. מפ״ם – מ׳, אחדות העבודה – תו), לצירוף המקרי ״מחל״ של הליכוד (מ׳ של הרשימה הממלכתית, ח׳ של חירות ו-ל׳ של הליברלים). ואפילו לצירוף המוזר ״ודעם״ של הרשימה המשותפת בבחירות 2015.
אפשר לעקוב בטבלה גם אחרי צירוף האותיות בעל הטעם הכי מוזר: ״חל טעם״.
לקראת הבחירות בעוד יומיים, מצורפת אינפוגרפיקה חדשה בה ניסיתי לעשות סטטיסטיקה שפרשנים פוליטיים בדרך כלל מדלגים עליה בתוכניות רוויות המלל המרצדות עכשיו בכל המסכים.
הטבלה הבלעדית המוצגת כאן חושפת שהאות המובילה בפתקי הבחירות לכנסת ה-21 היא, כמה לא מפתיע, האות ז׳. האות השביעית, על כל משמעותיה, מופיעה בתשעה(!) כינויי מפלגות המתמודדות בבחירות הקרובות (מסומנת בתכלת באינפוגרפיקה החדשה). המקום השני (8 מופעים) שמור לאות נ׳ ובמקום השלישי האותיות ק׳ ו-י׳.
עד בחירות 1973 לא היה מקום לאותיות סופיות בייצוגי המפלגות.בבחירות ההן אחרי מלחמת יום כיפור, הגיעה למקום השני ״רשימת הליכוד – גח"ל, הרשימה הממלכתית, המרכז החפשי, פעילי א"י השלמה״ שסימנה הייצוגי היה ״חל טעם״ (עם ם׳ סופית). מאז התרבו מאוד הייצוגים של האותיות הסופיות והפעם מצאתי 24 מופעים של אותיות סופיות בסימני המפלגות. המנצחת הגדולה בקרב האותיות הסופיות היא ה-ץ׳ הסופית והצירוף המוזר ביותר הוא ״זץ״ של חבר הכנסת היוצא (למזלנו) אורן חזן.
13 אותיות מתוך 22 אותיות האלף-בית משויכות בלעדית לרשימה אחת. זכור הקרב על האות ח׳ כשבני גנץ הקים לפני כמה חודשים את חוסן לישראל ורצה להשתמש ב-ח׳ של מחל (בסוף לפיד נתן לו את הפה שלו וה-ח׳ נשכחה). כמה סימלי שבעת הזאת הכוכב המסתמן של הבחירות הוא משה פייגלין עם מפלגת זהות שלו והאות ז׳.
צירופי האותיות המקריים, שנקבעו בגלל איחודים ופילוגים היסטוריים, הביאו לכמה מפלגות ותיקות שמות מעניינים: אמת ומחל שכבר הזכרנו. וגם הצירוף מרצ (חיבור של מ׳ – מפ״ם ורצ – של הרשימה לזכויות האזרח) נראה נמרץ.
אבל מה משמעות המחל? מאז ה״מחל, מחל, מחל, מחל, מחל״ של בגין ועד ימי ביבי. נשאלת השאלה האם הם באמת מחלו על משהו (מלבד על כבודם)?
ולסיום לא נותר לי אלא להציע לבחירות הקרובות בעוד שנה (אחרי השימוע) את ״הרשימה המלוכדת־ממלכתית־מאוחדת־של־עמישראל־חי״ שסימנה יהיה ״אבגדהוזחטיכלמנספצקרשת, ךםןףץ״.
שימו איזה פתק שתרצו בקלפי, העיקר שזה ייגמר כבר ושנוכל לסיים את סידרת ״מר כלוּם״ ו״פייק ניוּז״ ולעבור לאותיות ללא בחירות ונופי הדרום המקסימים (אם אפשר, אז בלי שריפות). שבוע טוב.
_____
לנוחיות הקוראים: ניתן למצוא את רשימת כל הפוסטים הקודמים בתפריטים למעלה, בדפי הארכיון, הכוללים כל אחד 200 רשומות.
קישור לדף הפייסבוק של הבלוג – המעוניינים יכולים להיכנס כאן