לפני זמן לא רב נחנכה בצומת מרכזית בנגב המערבי כיכר נאה. מדובר על מקום שלא בטוח שאזרחי ״ישראל המרכזית״ מגיעים אליו. אולי רק בימי פסטיבלי ״דרום אדום״ ובמילואים (למי שעוד עושה שירות שכזה). הכיכר הזו נבנתה בהצטלבות הכבישים 232 (המכונה גם ״כביש עוטף עזה״) וכביש 25 (הכביש שמחבר את עזה עם באר שבע ועם כביש הערבה). הכיכר נמצאת סמוך לשער הכניסה החדש של סעד.
הכיכר הזו היא מעגל תנועה חדש ונאה. היא נותנת הרגשה של סדר וביטחון לעומת הבלגן שהיה בנקודה זו, שלא היה בה רמזור והיו לידה תמרורי תנועה קצת מבלבלים.
ברוב ערי הדרום: נתיבות ושדרות (ראו תמונות ממחישות) ואפילו בבאר שבע הגדולה יש כיכרות כאלה. וברובן דאגו לגינון יפה עם פרחים צבעוניים ובחלקן גם הציבו פיסול בסגנונות שונים. לא נראה שמתכנני הכיכר ״שלנו״ מתכננים כרגע להוסיף לה גינון או פיסול כלשהו כדי לכסות קצת על היבשושיות הנגבית.
לפיכך התכנסנו כאן, במועצת ״קווים ונקודות״, והעלינו רעיון עקרוני ל״פסל/שלט״ מודרני, או ״סמל דינמי״ שיכול לקשט את הכיכר. אין לראות בהצעה זו התחייבות לבנות משהו דומה או קריאה לפגיעה בחוקי התנועה, בארץ ישראל בכלל ובנגב המערבי בפרט. כמו כן, אין הצעה זו באה להחליף כל תוכנית אחרת והיא אינה מחייבת, לא את התושבים הנבוכים ולא את הממשלה האיתנה בדעתה.
והנה הסבר קצר על ההצעה ה״אמנותית״: הכיכר תקרא ״כיכר 11 הנקודות״, ומעל הכיכר יתנוסס פסל וירטואלי־דינמי של נקודות צבעוניות. כל נקודה כזו מסמלת ישוב בדרום. כולל 11 הישובים שקמו בדרום ובנגב במסגרת ״מבצע עליית י״א הנקודות״, שנערך במוצאי יום כיפור תש״ז, 6.10.1946.
כדי ליצור עניין נוסף יוכלו הנהגים, במידה והזמן יאפשר להם, לראות גם את ארבעת הישובים הוותיקים יותר, מהם יצאו השיירות להתיישבות באותו לילה היסטורי. לחיצה נוספת על כפתור (באפליקציה בנייד או ברכב) תעלה לתמונה גם את חצי התנועה הסימבוליים של הדרך שעשו המתיישבים בליל ההיסטורי לפני כמעט 73 שנה. עוד לחיצה תראה את הערים הבולטות באיזור: בישראל וברצועת עזה. (ולמתעניינים במיוחד, יופיעו באפליקציה ברכב שמות כל הישובים שבמפה. כמובן, כל זה בתנאי ש״אינך הנהג״).
ה״פסל״ הזה הוא וירטואלי ומופשט, הוא יוקרן על גבי לוח שקוף דיגיטלי שייופיע בטכנולגיית מציאות רבודה (באנגלית: Augmented Reality, ובקיצור AR). כל נהג יוכל לכבות את כל ההמחשה ההיסטורית הזו ולנסוע לדרכו שמח וטוב לב, משוחרר מכבלי ההיסטוריה של מדינת ישראל.
הערה אחרונה על שלטים במרחב הציבורי: לדעת עתידנים רבים, קרוב היום בו השלטים שבמרחב הציבור – תמרורי הדרכים, שלטי ההכוונה, ההסברה והפירסום, יעלמו כולם מן השטח. טכנולוגיית המציאות הרבודה תאפשר הצגה של כל האינפורמציה בצורה וירטואלית־פרסונלית, לפי העדפות המטייל והנוסע. כל המרחב הציבורי ינוקה מגיבוב שלטי הכוונת התנועה, הפירסום והתעמולה המפלגתית. פתאום נוכל לראות את הנוף המלא עם העצים, הפרחים (והשמיים!). את המידע שנהיה חייבים כדי למצוא את דרכנו נקבל דרך משקפי גוגל מתוחכמים, או מסך וירטואלי על שמשת המכונית. ברוח זו ״עוצב״ כאן ה״שלט/פסל״ של 11 הנקודות בכיכר 232/25.
דרך צלחה לכל הנהגים – בדרום, במרכז ובצפון. וגם לכל אלה שבורחים מהקיץ הישראלי ונוסעים לארצות החום באירופה הקלאסית (וגם הפחות קלאסית). נסיעה נעימה ובטוחה לכולם, עם או בלי שלטים.
_____
לנוחיות הקוראים: ניתן למצוא את רשימת כל הפוסטים הקודמים בתפריטים למעלה, בדפי הארכיון, הכוללים כל אחד 200 רשומות.
קישור לדף הפייסבוק של הבלוג – המעוניינים יכולים להיכנס כאן