עם סגירת הרשימות לבחירות הכנסת ה-23 הגיע הזמן לעדכן את ה״פוסטר״ שעשיתי לפני ארבע מערכות בחירות. הפוסטר האינפוגרפי הזה ממשיך להציף את הרשת וזוכה לרייטינג גבוה יותר מכל הפוסטים המעניינים והמרגשים (כפי שהנחתום מעיד) האחרים שפרסמתי בשבע-פלוס שנות הבלוג. אולי יש לזה סיבות עמוקות, או שזה סתם קוריוז.
בוחרים רבים, בני הדורות הצעירים, שואלים למה צריך בכלל אותיות בפתקי הקלפי? למה לא מספיק לרשום את שם המפלגה: ״כחול לבן״, ״הליכוד״ או ״העבודה-גשר-מרצ״ (שהבטיחה להמציא שם חדש בקרוב).
אבל כאן בבלוג שעוסק באותיות העבריות לא מעט, גם בלי שום קשר לבחירות, לא שואלים שאלות. כאן אפשר לקבל אינפוגרפיקה מעודכנת לכל מערכת בחירות. המידע שמוצג כאן לקוח מהוויקיפדיה, ואנחנו מבטיחים לתקן כל טעות שאולי נפלה ולעדכן את הנתונים בכל מערכת בחירות שתבוא.
זה ה״פוסטר״ החדש (שהוצג כבר בפייסבוק ויישאר כאן כתיעוד קצת יותר יציב משגיונות הרשת החברתית) רגע לפני בחירות מועד ג׳ אפשר לנסות לעקוב אחרי תנודת האותיות מהבחירות לכנסת ה-1 ב-1949 ועד הבחירות הקרובות. את המעקב אחרי כמה מאותיות המפתח תוכלו לראות מתחת לגרפיקה.
גירסת pdf להורדה או לעיון בהגדלה אפשר למצוא כאן.
והנה מעקב קטן אחרי גלגוליהן של עוד כמה אותיות:
האות ל׳ סימלה בשתי מערכות הבחירות הראשונות (1949ו-1951) את מפלגת התאחדות התימנים. אחר כך היא נשכחה למשך שתי מערכות וחזרה ב-1961 למפלגה הליברלית ההיסטורית. ב-1965 עברה ל-לע – הליברלים העצמאיים והגיעה גם לליכוד-גח״ל עם כל הוריאציות: ״חל״, ״חל טעם״ ובמהפך ההיסטורי ב-1977 – מחל.
האות פ׳ – סימלה מ-1949 עד 1959 את המפלגה הפרוגרסיבית (מין ימין כלכלי). בשנות השמונים ה-פ׳ סימלה את הרשימה המתקדמת לשלום, ב-1999 היא התמרכזה באמצע עם מפלגת המרכז. ב-2013 נחתה ה-פ׳ ב-פה של ״יש עתיד״ ומשם הגיעה לשיא כ״כחול לבן״ – הרשימה המובילה בבחירות 2019 ב׳.
הנדידה של האות מ׳ היא המעניינת ביותר: היא התפצלה מה-מ׳ של מפ״ם בשש הבחירות הראשונות ונחתה בסוף באמת של המערך ואחר כך מפלגת העבודה. במקביל ה-מ׳ של הימין התחילה ב-1969 ברשימה הממלכתית שנחתה בליכוד של חל טעם (1973), משם ל-מחל של בגין ב-1977 והשאר היסטוריה. אולי זו האות היחידה שמסמלת עדיין ממלכתיות ושותפות (מחל-אמת) לעומת הפלגנות של ימינו. (המעקב אחרי הממים מסומן בגרפיקה בצירים אדומים וכחולים.
אפשר למצוא עוד הרבה דינמיקות באותיות הבחירות (ה-ב׳ מפד״לי, גילגוליו של ה-ט׳ והצירוף החיובי ״הן״ ו״כן״ למשל). תוכלו להגדיל את הקובץ, לעיין ולחפש משחקי אותיות נוספים עד יום הבחירות.
ובסוף בטוח שתדעו באיזה אותיות לבחור.
בילוי נעים וגמר חתימה טובה.
_____
לנוחיות הקוראים: ניתן למצוא את רשימת כל הפוסטים הקודמים בתפריטים למעלה, בדפי הארכיון, הכוללים כל אחד 200 רשומות.
קישור לדף הפייסבוק של הבלוג – המעוניינים יכולים להיכנס כאן