עבור תושבי העוטף, הצבע האדום הוא לא מושג חדש. התרעת "צבע אדום" (עם כל מיני אפליקציות שנוספו להתראה הטלוויזיונית ולאזעקת רמקולי הכריזה המפוזרים בכל ישוב אדום) היא גורם שיגרתי ב"חיים מסבב לסבב" שנגזרו על תושבי הדרום בעשורים האחרונים.
ל"צבע אדום" המוכר יש כמובן את ההדהודים החיוביים יותר כמו פסטיבל "דרום אדום" עם הכלניות האדומות (הפרח הלאומי!) שמגיע כל חורף אחרי הסבב.
תזכורת קטנה, למי ששכח: עד חודש יוני 2006 נקראה המערכת "שחר אדום", אך שמה שונה ל"צבע אדום" ב-9 ביולי 2006 עקב תלונות רבות של תושבים ששמם או שם ילדיהם הוא שחר (מקור: ויקיפדיה וזיכרון אישי עמום)
בימים אלה, עם התמשכות מגיפת הקורונה, המושג ערים אדומות וארץ אדומה מקבלים משמעויות חדשות ומאיימות על ציבור גדול הרבה יותר. בעצם על כל תושבי ישראל, ועל כל אוכלוסיית העולם!
אולי זו הסיבה שהפוסט האדום שפירסמתי לפני יומיים בפייסבוק זכה לתהודה גדולה הרבה יותר מהפוסטים הרגילים שאני מפזר מדי בוקר. בפוסט האדום הזה הצגתי את ״הזוג המלכותי״ – הנאשם והמורשעת – בבגדים אדומים שהכנתי מזמן בקשר לאירועים אחרים (עם שטיח אדום). הוספתי, כנדרש היום, את תווי האזהרה המקובלים.
בתמונה ממנה נלקח הזוג – שצולמה באנטבה בפברואר השנה, רגע לפני כל הקורונה – נראית ״רעייתי״ לבושה באדום אופנתי לצד רעיית ראש ממשלת אוגנדה בשמלה ססגונית. שתי הרעיות פוסעות לצד המנהיג האפריקאי על שטיח אדום, וראש הממשלה המתחשב, מפנה בצעד ג׳נטלמני, את השטיח לגברות.
בגירסת הצבע האדום הישנה שעשיתי, גם הנאשם הולבש בחליפה אדומה והרקע השתנה לרקע של שטחי העוטף, עם שיגורים ולהבות אש בקו השמיים (אל תדאגו, הכל הדמייה בלבד! הם לא באמת ביקרו בדרום ולא נפרש שום שטיח בין השדות הבוערים).
לצבע האדום יש, משחר ההיסטוריה, קסם גדול. בוויקיפדיה מסבירים שיש משמעויות רבות וסותרות לאדום: אהבה, כעס, סכנה, גבורה. האדום מסמל ערך שלילי במאזנים ובמניות, ומצד שני, השטיח האדום מסמל מתן כבוד לפוסעים עליו.
בגלל הדגל האדום המפורסם של 1 במאי, מסמל הצבע האדום את הקומוניזם, הסוציאליזם (והשמאלנים, לא עלינו), אבל אסור להתעלם מכך שגם בדגל ארה״ב, הידידה הגדולה ביותר שלנו וגם בדגל של הידידה החדשה מהאמירויות יש פסים אדומים בולטים.
בכלל, אדום נחשב לצבע בולט במיוחד, וכנראה זו הייתה הסיבה שהפוסט האחרון על "המדינה האדומה" זכה לרייטינג של מעל 70,000 צפיות (לראשונה בדף של קווים ונקודות!), יותר מ-1,200 שיתופים ויותר מ-2,900 לייקים. ואולי הצבע האדום, שתרם לרייטינג הגבוה, הוא שהביא לכמה תגובות תוקפניות של חסידי ״הנאשם האדום״ (ואפילו ל-11 הסתרות פרסום, כמסומן כאן בטבלת הסטטיסטיקה):
תוספת אדומה לסיום: כשהתחילו לדבר בסופ״ש האחרון על ערים ״אדומות־בוהקות־יותר״ וערים ״אדומות־קצת־פחות״, העליתי – בתור מי שחלק מעיסוקיו במקצוע הדפוס היה בחירת גווני צבעים מדויקים – את הפוסט עם ״50 גוונים של אדום״ (טוב, בשביל הזוטולוגים היו שם רק 49 גוונים. אחד שמרתי במגירה). למי שהפסיד, הנה הקטלוג האדום המלא:
עד כאן (בינתיים) על צבע אדום. נאחל לכל תושבי ״הארץ האדומה״ שהצבע־אדום ידהה קצת במשך השבוע הקרוב, ואם מישהו יוכל להוריד איזה עשר מעלות ממדחום מזג האוויר הכל יהיה בסדר (או בסגר).
__________
לנוחיות הקוראים: ניתן למצוא את רשימת כל הפוסטים הקודמים בתפריטים למעלה, בדפי הארכיון, הכוללים כל אחד 200 רשומות.
קישור לדף הפייסבוק של הבלוג – המעוניינים יכולים להיכנס.
מעולה
תודה, שרון
אכן מעולה.
הערה, אם יורשה לי, אולי לא פוליטקלי קורקט בימינו (מישהו עוד יודע מה זה?) אבל את מפת האזורים על כרסו של ביבי הייתי מוריד יותר נמוך לאזור המתאים לסמן את יחסו לצבע האדום "שלנו".
דוד תודה.
הייתה לי (בפייסבוק) גם הגירסה המצורפת. לא בדיוק מה שהצעת, אבל דומה.
גם הקימורים של המפה מתאימים יותר.
10!!!!!!
אני רק אניח את זה כאן….
"יש אומרים שאסור ללבוש בגד אדום, משום שזו דרכם של הגויים ללבוש בגדים אדומים (ב”י ורמ”א ביו”ד קע”ח בשם מהרי”ק שורש פ”ח). אולם מבאר המהרי”ק, שזה שהגויים רגילים ללבוש בגד מסוים, אינו אוסר אותו עלינו, אלא רק אם אותו הבגד מבטא אמונה אלילית או פריצות – חל על לבישתו האיסור “וּבְחֻקֹּתֵיהֶם לֹא תֵלֵכוּ” (ויקרא יח, ג). ומאחר שהצבע האדום מבטא יותר מכל הצבעים את הפריצות והגאווה, לכן יש איסור ללבוש בגדים אדומים, כפי שהגויים לובשים."
https://ph.yhb.org.il/11-07-09/
הרב פיינשמעקער,
תודה על ההשלמה ממסורת ישראל, ולמרות זאת מי שיש לו חולצה או כובע אדומים יורשה, בעת הזאת, ללכת איתם על פי גירסת המתירנים (בעוטף, יג ב)
כבוד הרב, בזכותך נחשפתי ל"פניני הלכה". השינויים שנכתבים שם בנושא בגד אדום, מוכיחים כי בתקופות קודמות היו נאורים מ"שומרי ההלכה" של ימינו. הם ידעו לחולל שינויים, כנראה בהתאם לחיים שלא קפאו על שמריהם. השינוי האחרון המצוין שם הוא מלפני מאה שנה. הבעיה היא שמאז, נשמרות ההלכות ללא שינוי כזה או אחר שהזמן והחיים גרמו.
ובאשר לנכתב לעיל: פנינת הלכה: "ומאחר שהצבע האדום מבטא יותר מכל הצבעים את הפריצות והגאווה, לכן יש איסור ללבוש בגדים אדומים, כפי שהגויים לובשים".
ייתכן ולטעמך המושאים של הנכתב לעיל, חפים מפריצות ורחוקים מגאווה. לטעמי, הצבע האדום מסמל בהחלט את התנהלותם. ואם היה אדום כהה מאד, היה יותר מתאים.